Közélet

Újabb fiúk jutottak ki a barlangból

A thaiföldi barlangból kedd délig már összesen 11 fiú szabadult ki, a mentési művelet harmadik napja tart.

A mentőakció harmadik napján újabb három gyereket – előbb egyet, majd újabb kettőt – hoztak ki a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok. A keddi mentéssel így összesen már 11 gyereket hoztak ki. A fiúkat hordágyon vitték a mentőalakulat tagjai. Állapotukról egyelőre nincs értesülés.

A csoportból így már csak egy gyerek és az edző van a barlangban.

A mentőegységek július 2-án találtak rá a június 23-án eltűnt ifjúsági focicsapat tagjaira és edzőjükre a barlangban
Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

Narongszak Oszotthakorn a mentési műveletet irányító tartományi kormányzó újságíróknak azt mondta, hogy kedden mindenkit kimentenek. Hozzátette, hogy egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, ugyancsak kedden hagyják el a barlangot. Az akcióban 19 búvár vesz részt. Hozzátette azonban, hogy

ez tovább fog tartani, mint az előző kettő, amelyek egyenként 11 órát vettek igénybe.

A tájékoztatón Jedszada Csokdumrongszuk, az egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője azt mondta, hogy a barlangból elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani, bár nem ehet fűszereset, ami a thai konyhára jellemző.

Azt is elmondta, hogy két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként a keddig kimentett mind a nyolc gyerek általában egészséges és jókedvű.

Hangsúlyozta, hogy „a srácok focisták, erős az immunrendszerük”. Jókedvűek és örülnek, hogy kijutottak. Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat is. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért.

A keddig kimentett nyolc gyerek továbbra sem találkozhat szüleivel, nehogy fertőzést kapjon. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat. Az orvosok közölték,

a fiatal focisták nem fogadhatják el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség meghívóját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság július 15-ei moszkvai döntőjére. Mint mondták, a fiúknak még kórházban kell maradniuk. A tévében viszont feltehetően megnézhetik a meccset.

Kedden négy mentő és más járművekből álló gépkocsioszlop vonult a barlanghoz a mentés harmadik műveletéhez
Fotó: MTI/EPA/Pongmanat Tasziri

A barlangrendszerben egy ifjúsági futballcsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket mentettek ki. Kedden négy mentő és más járművekből álló gépkocsioszlop vonult a barlanghoz a mentés harmadik műveletéhez. A sötét esőfelhők elvonultak a nap folyamán, ami után fullasztó hőség tört rá a barlang környékére.

Anupong Paocsinda thai belügyminiszter elmondta, hogy hétfőn a barlangban járt amerikai nagyvállalkozó és átadott a mentőcsapatnak egy gyerekek méretére szabott kis tengeralattjárót – mentőkabint -, amelyet cége, a SpaceX gyártott. Az eszközt arra az esetre vitte oda, ha esetleg a továbbiakban szüksége lehet rá a mentéseknél a barlangban.

A helyszínt felkereste hétfőn Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő. Üzenetét a kormányzó idézte, amely szerint a miniszterelnök azt mondta, nem szeretné, hogy ilyen incidens még egyszer előforduljon Thaiföldön.

Elon Musk Thaiföld mentőakció barlang
Kapcsolódó cikkek