Közélet

A Wembley eladásának az NFL rajongók örülhetnek

Az Angol labdarúgó-szövetség (FA) tárgyalásai eredményesek voltak a Wembley stadion eladását illetően. Az NFL klubot is birtokló Shahid Khan az amerikai futballt Európába hozná.

Az FA irányító testülete megbeszéléseket folytat a Wembley stadion eladásáról, a Sky Sport információ szerint 600 millió fontról szól az üzlet. A vevő Shahid Khan pakisztáni-amerikai milliárdos, a Premier League-ben is szereplő Fulham labdarúgóklub és a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL) játszó Jacksonville Jaguars tulajdonosa.

A felek megállapodtak, hogy Khan 600 millió fontért veszi meg a Wembley-t és további 300 milliót továbbít majd az FA-nek a stadion későbbi bevételeiből.

Csütörtökön a testület jóváhagyta az üzleti terveket, amelyet jövő hónapban terjesztenek fel a 127 tagú FA-tanácsnak.

Az angol szövetség irányítói testülete azonban beillesztene a szerződésbe egy olyan visszavásárlási záradékot, amely lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben Shahid Khan elveszíti elit státuszát, a szövetség 100 millió fontért visszavásárolhatja a stadiont.

Shahid Khan a Fulham és a Jacksonville Jaguars tulajdonosa
Fotó: AFP

A pakisztáni üzletember 2017 februárja óta próbálja megszerezni magának a Wembley-t, elsősorban azért, hogy erősítse csapata, a Jacksonville Jaguars londoni jelenlétét. A Jaguárok már több éve játszanak Londonban meccseket, s a Sky szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az angol fővárosba költöznek.

Shahid Khan korábban úgy nyilatkozott, hogy több NFL-csapat is érdeklődik a londoni helyszín iránt, és tervei szerint Anglia lehet a központja az amerikai futball európai térnyerésének.

Bár már régóta tudatosan építik a tengerentúli liga európai elterjedését, a Jacksonville-nek nehéz dolga lesz, ha valóban Londont választja hazai pályának. Nem biztos ugyanis, hogy a Jagurároknál vendégeskedő csapatok szívesen iktatnának be egy hétközi utat, amely esetben nem csak az óceánt kell átrepülni, de meg kell küzdeni az időeltolódással is, ami miatt napokkal korábban kell a helyszínre érkezni. Ez pedig nyilvánvalóan lerövidíti az előző heti mérkőzés utáni regenerációs időt.

Fotó: AFP

Az FA úgy nyilatkozott,

az üzlet egész Anglia labdarúgására hatással lehet, ugyanis a közel 900 millió fontot teljes egészében a sportág fejlesztésére fordítanák.

A Khan érdekeltségébe tartozó másik klub, a Fulham otthonául szolgáló Craven Cottage stadiont nem érinti a változás, a Fulham marad Anglia egyik leghangulatosabb stadionjában.

Ha az üzlet létrejön, az FA ugyanúgy fenntartja Wembley-i központját, és a Club Wembley vendégszeretetét is tovább élvezi.

Az angol válogatott találkozóit és a kupameccseket pedig továbbra is a 92 ezer fő befogadására alkalmas stadionban rendeznék, amely a legnagyobb sportlétesítmény egész Nagy-Britanniában.

A Digitális, Kulturális, Médiaügyi és Sportügyi Minisztérium, a Sport England és a Greater London Authority mindegyike jelezte, hogy támogatja az értékesítést a javasolt feltételek mellett. Greg Clarke, az FA elnöke és Martin Glenn, az irányító testület vezérigazgatója szintén támogatja az ügyletet.

A stadion értéke 270 millió forint

A Wembleyt az 1923-as FA Kupa döntőn nyitották meg, majd 2003 és 2007 között 757 millió fontos (több mint 270 milliárd forintos) beruházással teljes egészében felújították, tulajdonképpen egy új stadiont építettek a régi helyett. 2003 óta a stadion tulajdoni jogával az Angol labdarúgó-szövetség rendelkezik, és még mindig 150 millió fontos adósságkötelezettség terheli az átépítés miatt.

 

fa Anglia Shahid Khan Wembley NFL Jacksonville Jaguars
Kapcsolódó cikkek