Közélet

Csak másfél évre bénul le Budapest

A Lánchíd és az Alagút egyszerre újulhat meg, a 3-as metró pótlása alatt keletkezett állapotromlást pedig a Vak Bottyán utcában a főváros javítja ki – többek között ez derült ki a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén.

Összesen hétmilliárd forintot kapott a kormánytól a Lánchíd felújítására a főváros, amelyet Tarlós István főpolgármester jelentett be a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. Így a híd és az Alagút egyszerre újulhat meg, amely azt jelenti majd a gyakorlatban, hogy a felújítás csak 18 hónapot vesz majd igénybe. (A főváros minden bizonnyal ennek fejében kapott tehát támogatást, amelyről itt írtunk bővebben.)

Fotó: AFP

Ahogyan arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, a Lánchíd felújítási munkálatai 2021 június végére fejeződtek volna be. A Lánchíd felújítása tartalmazza a közúti pályalemez és a járdakonzolok teljes elbontását és újjáépítését, valamint a megmaradó acélszerkezetek javítását és korrózió elleni védelmét.

Továbbá a gyalogoskorlátok műemléki felújítását, a kőfelületek javítását és felülettisztítását, a köz- és díszvilágítás korszerűsítését, a Duna-meder szükség szerinti rendezését, a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárók szélesített átépítését, a hídfő lépcsőinek átépítését, a hídfők helyiségeinek felújítását és lehetőség szerinti hasznosítását.

Metrópótlás: nem kell tovább aggódniuk a Vak Bottyán utcaiaknak

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött arról is, hogy a főváros kezelésébe kerül a kispesti Vak Bottyán utca, amelynek állapota tovább romlott a 3-as metrót pótló autóbuszok forgalma miatt. A testület egyhangúlag hagyta jóvá a kezelési és üzemeltetési feladat átvállalásáról szóló megállapodást.

A metrópótló autóbuszok 2017 novembere óta veszik igénybe éjszakánként és hétvégén a XIX. Vak Bottyán utca egy szakaszát, amely a XIX. kerületi önkormányzat kezelésében van. Mivel a kerületnek nincs pénze a megnövekedett terhelés okozta útburkolati hibák javítására, az útkezelési, útüzemeltetési feladatok átadását kezdeményezte.

Az elfogadott megállapodás alapján a kispesti önkormányzat az érintett útszakasz közútkezelői feladatait átadja a fővárosnak, amely ezzel a Budapest Közút Zrt.-t bízza majd meg.

Az elfogadott előterjesztésben rámutattak arra is, hogy a déli metrószakasz építése idején az eddiginél is nagyobb terhelés várható, mivel a pótlóbuszok a teljes menetidőben a Vak Bottyán utcában fognak közlekedni. A déli szakasz rekonstrukciója előtt az útszakaszt megerősítik, utána pedig szükség lesz teljes felújítására, amelyet a főváros és Kispest közösen finanszíroz majd.

Fotó: VG

Új rendőrfőkapitánya lesz Budapestnek

Támogatta a testület, így Terdik Tamást nevezik ki budapesti rendőrfőkapitánnyá. A jelenlegi főkapitány, Bucsek Gábor szeptember 30-án távozik posztjáról, miután vezetői kinevezését saját kérésére visszavonta a belügyminiszter.

Terdiket az országos rendőrfőkapitány javaslatára nevezik ki a posztra.

Átszabják több kerület építési szabályait

A Fővárosi Közgyűlés több kerületet érintő, a Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadott el az ülésen. Ezek között a legfontosabb, hogy a Népsziget egy része kizárólag sport, strand, kereskedelmi, szolgáltató, szállás jellegű, valamint vendéglátás célú fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben. A sziget nem üdülő vagy rekreációs funkcióknak helyet területei közül különleges kikötőterület az Újpesti-öböl mentén az egykori MAHART Hajójavító területe. Itt továbbra is javasolják megőrizni a hajózással összefüggő funkciókat.

Százmilliókat öntenek a sportba

A közgyűlés résztvevői kiemelt budapesti sportegyesület 205 millió forintos támogatásáról is döntöttek. Ezzel utánpótlás-nevelésre az Újpesti Torna Egylet 40 millió forintot, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 80 milliót, a Vasas Sport Club 15 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 20 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre szintén 20 milliót, a Kőbányai Sport Club 15 milliót, a Budapesti Vasutas Sport Club 10 milliót, a Központi Sport és Ifjúsági Egyesület pedig 5 millió forintot kap majd.

Többen férnek majd el a Rimaszombati úti hajléktalanszállón

A téli időszakban hatvan-hetven férőhellyel üzemelhet majd a XI. kerületben a Rimaszombati úti hajléktalanszálló. A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint a következő krízisidőszakra is térítésmentesen biztosít egy mintegy hétszáz négyzetméteres ingatlanrészt a célra a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

A testület 27 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett támogatta az – október elsejétől a jövő év április 30-ig tartó – ingyenes használatba adást. A téli időszakos, a hajléktalanok éjszakai elhelyezésére szolgáló krízisszálló hatvan-hetven férőhellyel működhet majd.

Fotó: AFP/Juan Carlos Lucas/NurPhoto

Kerékpáros barát lesz Budapest

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Kerékpárosklubbal a fővárosi önkormányzat. Ennek célja, hogy teljesüljenek a fővárosi önkormányzat Balázs Mór tervében és a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciójában kitűzött forgalmi részarány célok, illetve,

hogy Budapest egyre élhetőbbé, közúthálózata és közterületei pedig kerékpáros baráttá váljon, ami a kerékpárral nem közlekedő városlakók érdekét is szolgálja.

A megállapodás értelmében a felek szakmai anyagok véleményezésére, szakmai támogatás nyújtására, valamint tapasztalatok megosztásra is kötelezettséget vállaltak.

Idén is változhat Budapest városképe

A főváros idén is támogatja a városképet meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását, ezért idén is kiírják az építészeti örökségvédelmi támogatás pályázatát, amelynek keretösszege félmilliárd forinttal több lesz. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10 millió forintot.

Idén különösen a főútvonalak mentén lévő épületek homlokzatának, illetve földszinti sávjának felújítását, rendbetételét kívánják támogatni.

Ennek megfelelően az üzletportálok épületenként történő egységesítése, eredeti állapot szerinti felújítása, a reklámhordozók hatályos szabályok alapján és örökségvédelmi szempontoknak megfelelő kialakítása és az eredeti homlokzat-architektúra helyreállítása egyaránt támogatható. A korábbi években meghirdetett célok többsége szintén érvényes ebben az évben is.

3-as metró metrópótlás Lánchíd felújitás főváros alagút
Kapcsolódó cikkek