Közélet

Nyugat-Európában képzik a legjobbakat

A nyugat-európai intézmények tartják kiváló pozícióikat a Financial Times által összeállított legjobb mesterfokú menedzserképző intézmények listáján, néhány felsőfokú intézmény a régiónkból is látványosan felzárkózott.

Sorozatban nyolcadjára is a svájci St. Gallen Egyetem (képünkön) lett a világ legjobb mesterszintű menedzserképző intézménye a Financial Times 2018-as ranglistája szerint. Az örök második HEC Paris az idén is tartotta a pozícióját, míg a harmadik helyre a London Business School került.

A brit üzleti napilap 2005 óta állítja össze minden évben a globális Masters in Management (MiM) ranglistát. Az első évben még csupán 25 európai iskola sorrendjét állították fel, ebben az évben először pedig már 104 intézményt véleményeztek, amelyek egy része Európán kívül nyújt képzést.

Fotó: AFP

A lista bővülése tükrözi a szakterület növekvő népszerűségét. A Financial Times rangsorában szereplő képzési programok közös pontja, hogy mindegyik tartalmaz egy általános menedzserképző panelt, azonban szinte minden másban eltérnek egymástól. A legrövidebb képzési program nyolc hónapos, míg a leghosszabb három évig tart, az egy évfolyamon tanuló diákok száma 28-tól 1274-ig terjed.

Szerepelnek a listán egyetemek és főiskolák, és persze a tandíj is változó, az ingyenes képzéstől egészen a 40 ezer fontos (14,6 millió forint) díjazásig. Az intézmények rangsorban elfoglalt helyét – a 17 figyelembe vett szempont közül – leginkább, 20 százalékban a végzett diákok átlagfizetése határozza meg vásárlóerő-paritáson számolva,de fontos szempont az is, hogy a tanulmányok mennyire nemzetközi jellegűek, és hogy mennyire teszik lehetővé a multinacionális karriert. Természetesen lényeges elem az ár-érték arány is.

Az első helyezett svájci egyetem kifejezetten kis létszámú, gondosan összeállított, 55 fős évfolyamokat indít, és a legjobb öt közül ez a legolcsóbb a tízezer svájci frankos (csaknem hárommillió forint) tandíjával. Az európai iskolák közül az itt végzett diákok kapják mégis a legmagasabb átlagfizetést, évi 109 ezer dollárt (körülbelül 30 millió forintnak megfelelő összeget).

Érdekesség, hogy ár-érték arányon számítva az indiai intézmények volt hallgatói relatíve még magasabb jövedelmet értek el. A St. Gallen Egyetem volt a legjobb abban is, hogy az itt tanuló menedzserek érték el a legnagyobb arányban a kitűzött céljaikat. A kelet-közép-európai régióból hihetetlenül jó eredmény a varsói Kozminski Egyetem 20. helyezése, valamint a Prágai Gazdasági Egyetem 22. helye.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

 

rangsor Financial Times felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek