Közélet

Figyelmeztet az adóhatóság

A NAV szerint az adózók az adózási kötelezettségek elmulasztása, illetve a kisebb összegű rendezési problémák miatt kerülnek ki az adatbázisból.

Új szolgáltatásként – egyelőre teszt jelleggel – előzetes értesítést küld a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon adózóknak, akik a köztartozásmentes adózói adatbázisba korábban felvételüket kérték, azonban október, november 25-én végzett előzetes vizsgálat szerint valamely mulasztás következményeként az adatbázisban történő szereplés feltételeinek már nem felelnek meg.

A felhívta a figyelmet arra, hogy

a jogszabályi rendelkezések alapján minden hónap utolsó napja szerinti állapot alapján vizsgálja a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés feltételeinek teljesítését és vizsgálatának eredménye szerinti a tárgyhónapot követő hónap 10-én frissíti adatbázisát.

Forrás: MTVA

Gyakori tapasztalatnak nevezték közleményükben azt, hogy az adózók kisebb adózási kötelezettségek elmulasztása, illetve kisebb összegű, elsősorban figyelmetlenségből adódó folyószámla rendezési problémák miatt kikerülnek az adatbázisból.

Ez leginkább az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bejelentésre kötelezett adózói kör esetében okoz komoly problémát, ugyanis addig, amíg valamely adózó szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, a jogszabályi előírások szerint – ha legalább két éve működő vállalkozás – mentesül a biztosítéknyújtási kötelezettség alól.

Gyakorlati tapasztalatnak nevezte az adóhatóság azt, hogy egy-egy cég életében nem számottevő, néhány ezer forintos – elsősorban figyelmetlenségből adódó – adótartozás miatt kerül ki valaki az adatbázisból, ami számos kellemetlen következménnyel jár.

A NAV új szolgáltatása keretében támogatást kíván nyújtani az adatbázisban már szereplő cégek számára azzal, hogy amennyiben a rendelkezésére álló adatok szerint adózó már nem felel meg a jogszabályi feltételeknek, úgy erről cégkapun vagy KÜNY tárhelyen keresztül elektronikus „előzetes” értesítést küld, időt és lehetőséget biztosítva ezzel az elmulasztott kötelezettség pótlására.

adatbzis NAV ekáer köztartozásmentes Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóhatőság
Kapcsolódó cikkek