Közélet

Tíz kínai kém ellen emeltek vádat Amerikában

Vádat emelt tíz kínai hírszerző ellen ipari kémkedésért kedden az amerikai igazságügyi tárca. A minisztérium közleménye szerint a kínai hírszerzők és a velük együttműködő számítógépes hackerek repülőgép-technológiai információkat akartak eltulajdonítani 2010 és 2015 között.

A kaliforniai San Diego szövetségi bíróságán két kínai hírszerző és hat, általuk irányított számítógépes hacker, valamint egy francia gyár két kínai székhelyű alkalmazottja ellen emeltek vádat.

A gyanú szerint egyikük információkat adott ki a kínai hírszerzésnek a vállalat hackertámadás miatt elrendelt belső vizsgálatáról, a másik pedig kémszoftvert telepített a vállalati számítógépes rendszerre.

A vádlottak nemcsak az Egyesült Államokban próbáltak ipari és kereskedelmi titkokat megszerezni: Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban, összesen 13 vállalatnál kémkedtek. Egyelőre csak a Los Angelesben lévő, gázturbinákat gyártó Capstone Turbines cég neve került nyilvánosságra.

Fotó: Pixabay

Ez csak a kezdet. Szövetségi partnereinkkel együtt megkétszerezzük erőfeszítéseinket Amerika találékonyságának és beruházásainak védelmében

– fogalmazott John Demers, az igazságügyi tárca nemzetbiztonsággal foglalkozó részlegének vezetője.

Október elején Belgium kiadott az Egyesült Államoknak egy kínai ipari kémet, aki szintén repülőgépekre vonatkozó kereskedelmi titkokat próbált meg kifürkészni. Szeptemberben pedig egy kínai születésű amerikai tartalékos katonát tartóztattak le, mert a gyanú szerint a kínai hírszerzéssel együttműködve segített amerikai ügynököket beszervezni.

A washingtoni kínai nagykövetség egyelőre nem kommentálta a történteket.

kémek hírszerzők Kína Amerika
Kapcsolódó cikkek