Közélet

Az angol labdarúgásban is dúl a Brexit-vita

A politikusokhoz hasonlóan az angol futballt is megosztja a britek elszakadása az EU-tól: a Premier League-klubok elutasítják a futballszövetség poszt-Brexit javaslatát.

Négy hónappal a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozása előtt nemcsak a politikában, hanem a labdarúgás területén is van még bizonytalanság, egyelőre nem tudni, hogyan igazolhatnak majd európai játékosokat a brit topklubok – írja a Bloomberg.

Mivel a Brexittel hamarosan megszűnik az európai munkaerő szabad beáramlása Nagy-Britanniába, így az öreg kontinens játékosaira ugyanazok a labdarúgás-specifikus bevándorlási kritériumok vonatkozhatnak majd, mint az Európán kívüli sportolókra.

A kihívás tehát adott, már csak azért is, mert a Premier League a kontinensről a szigetországba érkező tehetségek áradatának fenntartását nélkülözhetetlennek tekinti a versenysorozat nemzetközi vonzerejének megőrzéséhez, melynek nemzetközi tévés közvetítési díjai szezononként több mint 3 milliárd dollárt hoznak a ligának.

Az angol labdarúgó-szövetség, az FA azonban éppen a Brexitet használná apropóként ahhoz, hogy több játékidőt biztosítson az angol válogatottnál szóba jöhető játékosoknak a hazai ligában.

Az FA jelenleg a kormánnyal együttműködve vízumrendszert működtet a nem európai játékosokra vonatkozóan, melynek a jogosultsági követelményei jövő március után az uniós játékosokra is kiterjednek majd, ha nem születik addig megállapodás a szövetség és a Premier League között.

Ha elfogadják az FA javaslatát, akkor közel sem biztos, hogy jövőre is a Premier League-ben csap össze az argentin Agüero és a belga Fellaini
Fotó: AFP/Oli Scarf

A top 50 FIFA-tagország labdarúgói egy sávos követelményrendszer szerint kaphatnak munkavállalási engedélyt a szigetországban. Ennek értelmében az első tíz országból érkező focistáknak legalább a mérkőzések 30 százalékán pályára kell lépniük két év alatt, de a 31-50. helyen rangsorolt országok sportolóinak már a meccsek háromnegyedén szerepet kell kapniuk.

Az angol szövetség felmérése szerint a jelenleg a Premier Lague-ben játszó európai játékosok 65 százaléka nem felel meg ezeknek a követelményeknek. A jelenlegi szabályozás ugyanakkor hagy egy kiskaput azon játékosok esetében, akik nem ugorják meg a kívánt pályára lépési küszöböt, a klubok ugyanis felmentést kérhetnek kivételes esetekben a fenti kritériumok alól egyéni elbírálás alapján, ha meggyőzően érvelnek a munkaengedély szükségessége mellett egy szakbizottság előtt.

Nem szeretnének több légióst

Ezzel a rendszerrel szakítana most az FA, amely abban az esetben is ragaszkodna az új szabályok bevezetéséhez, ha a Nagy-Britannia végül mégsem hagyja el az Európai Uniót.

Az angol szövetség javaslata szerint a Premier League klubjai a Brexit után Európából onnan igazolhatnának játékosokat, ahonnan csak akarnak, ezt a szabadságot azonban az egész világra kiterjesztenék, cserébe a jelenlegi 17-ről 13-ra csökkentenék a légiósok maximális számát az egyes csapatoknál.

Ez lényegében a jelenlegi status quo megőrzését jelentené, a legmagasabban jegyzett angol bajnokság 20 csapatában ugyanis összesen 262 légiós rúgja a bőrt jelenleg – persze összesen, a kluboknál azonban eltérő a légiósok száma, így az FA reformötlete átrendezheti az egyes csapatok összetételét.

Az angol labdarúgó-szövetség szerint javaslatuk a válogatott érdekeit szolgálja
Fotó: AFP

Az angol topklubok többsége egyébként most sem használja ki teljesen a jelenlegi kvótát, mindössze öt csapat – köztük a Manchester City és a Tottenham – alkalmaz 17 légióst, további négy csapat pedig 16-ot, a kvóta csökkentése azonban számos topklub csapatösszetételét érintené.

A szövetség érvelése szerint ugyanakkor, ha a szabálymódosítást már az előző szezonban alkalmazták volna, akkor az mindössze 42 pályára lépést érintett volna a több mint 10 000-ből. Az előző kiírás bajnokcsapatánál, a Manchester Citynél csak a chilei Claudio Bravo kapusnak kellett volna lemondania három mérkőzéséről.

A szövetség az elérhetőség növelésében hisz, de az egész angol futball hasznára válik, hogy megakadályozzuk a külföldi játékosok jelenlegi számának emelkedését

– érvelt a pragmatikus megoldás mellett az FA.

A topligás csapatok nem örülnek

A PL-klubok azonban nem osztják ezt a véleményt, közös közleményükben azt írták, szintén az angol labdarúgás egészének érdekeit szem előtt tartva közelítik meg a kérdést, és ezért utasítják a szövetség javaslatát.

Nincs bizonyíték arra, hogy a jelenleginél alacsonyabb kvótának pozitív hatása lenne a nemzeti válogatott csapatokra

– írták közleményükben, amit a The Guardian idézett.

Már most is olyan szabályok mellett működünk, melyek korlátozzák a nem hazai játékosok számát a felnőtt csapatoknál, miközben a csapatokkal együttműködve azon dolgozunk, hogy egy olyan világvezető játékosfejlesztési rendszert működtessük, melyből az angol válogatott minden szinten profitál” – hangsúlyozták a klubok, hozzátéve, hogy szerintük a Brexitet nem lenne szabad a brit klubok gyengítésére használni.

Nem túl biztató az FA szempontjából az sem, hogy bár javaslatuk elvileg az angol válogatottat erősítené, még a jelenlegi szövetségi kapitányt sem győzték meg a szövetség reformötletei.

A legtöbb adat, amit láttam, azt mutatja, hogy a csapatoknak előírt új kvóta nem jelentene változást, mert még mindig pályára tudnál küldeni egy csapatot a brit labdarúgókon kívül is

– mondta az FA felvetésére reagálva Gareth Southgate.

Brexit labdarúgás Premier League munkavállalási engedély
Kapcsolódó cikkek