Közélet

Bizonyíték van már arról, hogy Észak-Korea továbbra is rakétakísérleteket folytat

Műholdas felvételek szerint Észak-Korea nem tartja magát a megállapodáshoz: miközben lebontja az egyik rakétatelepét, közben tucatnyi másik fejlesztésben kezdett a hegyekben.

Az amerikai hírszerzés műholdas felvételekre hivatkozva állítja, Észak-Korea 16 titkos hegyi bázisban folytatja a rakétaprogramját – írja a The New York Times.

A felvételek alapján a kommunista ország nem tartja magát ahhoz a júniusi megállapodáshoz, amit Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Szingapúrban kötött meg. Kim akkor ígéretet tett arra, hogy

a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében fog dolgozni, Trump pedig hosszú távú biztonsági garanciákat és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését helyezte kilátásba az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolásáért cserébe.

Fotó: MTI/EPA/The Straits Time/Kevin Lim

Nem kell sietnünk. A szankciók érvényben vannak. A rakéták már nem repülnek. A túszokat hazahoztuk

– mondta múlt szerdai sajtótájékoztatóján Trump. A lap azt is írja, hogy még az Obama-adminisztráció alatt tervbe vett Pentagon programot, melynek az lett volna a feladata, hogy

fejlesszék ki azokat az új generációs műholdakat, amelyekkel nyomon lehet követni az észak-koreai rakétakísérleteteket, azonban a Trump-kormány ideje alatt szinte a teljes feledésbe merült.

A The New York Times megkereste a kormányt, hogy mit szólnak a hírszerzés jelentéséhez, a következő választ írták:

Trump elnök világosan kijelentette, hogy Kim elnöknek tartania kell magát a kötelezettségeihez, beleértve a teljes atommentesítést és a ballisztikus rakétaprogram felszámolását. Egy szebb jövő áll Észak-Korea és az emberei előtt.

„Úgy tűnik, hogy megpróbálják maximalizálni a kapacitásukat” – mondta Joseph S. Bermudez Jr. Észak-Korea-szakértő, aki a műhold képekről írt jelentés egyik társszerzője is. Hozzátette, ezeken a bázisokon valószínűsíthető, hogy nukleáris robbanófejekkel kísérleteznek.

https://twitter.com/nytimes/status/1061951788738322432

A most felfedezett bázist a jelentésben Sakkanmolra keresztelték, amely a demilitarizált zónától 50 mérföldre található:

ez az egyik legközelebbi telep Dél-Koreához, Szöul mindössze 80 mérföld onnan.

A jelentés szerint a nyolc négyzetkilométere elterülő telepen ellenőrzőpontok, központi épületek, laktanyák, raktárak és föld alatti alagutak is vannak, ezekben rejtik el a rakétákat. A bázison összesen hét alagutat ástak, amelyekben 18 hordozó fér el. Mindegyik alagutat egy 18 méter magas sziklában alakították ki, amelyekbe két darab 7 méter széles ajtónyíláson keresztül lehet bemenni. Ezeknek a célja az alagút bejáratainak a védelme a tüzérségi tűz és a légi támadás ellen – írja a jelentés.

A Trump-adminisztráció kommunikációjától eltérően Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, valamit fegyverszakértők is úgy gondolják, hogy a kommunista-rezsim folytatja a rakétaprogramját, valamint úgy tudják: mintegy 40-60 nukleáris robbanófej lehet Észak-Koreában.

Donald Trump Kim Dzsong Un Észak-Korea rakétakísérlet
Kapcsolódó cikkek