Közélet

Írásbeli megállapodás kell a 250 órán felüli önként vállalt túlmunkához

További 150 óra rendkívüli munkaidőt csak így rendelhet el a munkaadó.

Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, „önként vállalt túlmunkát” csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval – tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.

A Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor (mindhárman Fidesz) által jegyzett, a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott indítvány azt is tartalmazza, hogy

kollektív szerződés esetén 300 óra a rendkívüli munkaidő, további 100 órát pedig csak szintén a munkaadó és a munkavállaló írásbeli megállapodása esetén lehetséges.

A bizottság kormánypárti tagjai által kezdeményezett módosítással azt is beírnák a munka törvénykönyvébe, hogy a megállapodás munkavállaló általi felmondása nem szolgálhat a munkaviszony munkáltató általi felmondásának alapjául.

Kósa Lajos
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kósa Lajos az ülésen azt mondta, az vezérelte a törvényjavaslat benyújtásakor, hogy a a gazdaság minden szegmensében érvényesüljön. Emellett azt is szerette volna elérni – mondta –, hogy ott, ahol munkaszervezési eszközökkel hatékonyságjavulást lehet elérni, tegyék lehetővé, hogy többlet munkával többet keressenek az emberek, ha akarnak. De ez a rendelkezés a csak kis szegmensére, az egyenlőtlen munkaterhelés mellett dolgozókra vonatkozik – mutatott rá.

munka Kósa Lajos Országgyűlés túlmunka jogalkotás
Kapcsolódó cikkek