Közélet

Keresik a strasbourgi lövöldöző testvérét

A berlini Der Tagesspiegel napilap információi szerint a német biztonsági szolgálatok nemcsak a strasbourgi lövöldözés elkövetőjét, Cherif Chekattot keresik, hanem testvérét is, mindketten Strasbourgban éltek – jelentette a német lap szerdán.

A Chekatt testvéreket a strasbourgi iszlamista közeghez tartozó, radikalizálódott személyként tartották nyilván – mondta el egy magas rangú biztonsági szakértő a német lapnak.

Egyelőre nincsenek arról információk, hogy voltak-e kapcsolataik németországi szalafista körökkel.

A Der Tagesspiegel arról ír, hogy Cherif Chekatt 2016. január és 2017. február között Németországban volt börtönben lopás miatt. 2017 februárban toloncolták vissza Franciaországba, ahol terrorista fenyegetésként tartották nyilván.

Fotó: AFP

Biztonsági körökben arról beszélnek, hogy a támadás indítéka bosszú lehetett. Elképzelhető, hogy a lövöldözés Cherif Chekatt reakciója volt arra, hogy a strasbourgi rendőrség őrizetbe akarta venni őt. A francia biztonsági szolgálatoknak nem volt tudomásuk támadás előkészületeiről Strasbourgban.

Az AP amerikai hírügynökség arról ír, hogy a francia bűnügyi nyilvántartásban a merénylő 25 esetben szerepel, köztük több rablás, illetve fegyveres rablás elkövetésében.

A francia rendőrség a 29 éves, strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek listáján.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, viszont a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni.

A France Info hírcsatorna a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

testvér Strasburg lövöldözés
Kapcsolódó cikkek