Közélet

Bundabotránnyal indul a tenisz szezon

Miután múlt héten lekapcsoltak egy örmény hálózat által működtetett teniszmaffiát, Andy Murray bejelentette, hogy legkésőbb Wimbledon után visszavonul. Az élet azonban megy tovább, a hétfőn kezdődő Australian Openen Djokovic üldözőbe veszi Nadalt és Federert, Fucsovics pedig igyekszik megismételni tavalyi szenzációs szereplését Melbourne-ben.

Alig telt el két hét az évből, de a teniszsport óriási elánnal rugaszkodott neki a 2019-es esztendőnek. Kezdődött azzal, hogy

múlt héten lekapcsolták Spanyolországban az egyik legaktívabb teniszmaffiát, amely mögött egy örmény csoport állt. A hálózat már legalább két éve működött, és a hírek szerint minimum 97 meccset manipuláltak.

Az eljárás során tizenegy házkutatást tartottak, 167 ezer eurót foglaltak le, valamint telefonok, laptopok, bankkártyák is a rendőrség birtokába kerültek. A 42 befagyasztott bankszámlát pedig tovább vizsgálják a hatóságok.

Fotó: AFP

Az Europol szerint egyetlen konkrét játékos segített a maffiát összekötni a többi teniszezővel, s ennek során ismét kiderült, hogy a „legmocskosabb” sportágnak tartott tenisz még mindig mélyen fertőzött, ugyanis az alacsonyan rangsorolt játékosok a kevés pénzdíjukat csalással, meccseladással próbálják megsokszorozni.

Az ügyben egyelőre 15 személyt tartóztattak le és további 68 ellen folyik eljárás, akik között állítólag 28 játékos – nyilvánosságra nem hozott – neve szerepel, köztük egy tavalyi US Open-indulóé is.

Bye bye, Sir Andy!

A következő – és egyben rendkívül szomorú – hír Andy Murray sajtótájékoztatója volt, ahol

a skót bejelentette, tavalyi csípőműtétje ellenére továbbra is rendkívüli fájdalmakkal küzd, s úgy érzi, nagyon közeleg a visszavonulása.

Tervei szerint Murray még részt venne a nyári wimbledoni tornán, ám azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy már az Australian Open után le kell tennie az ütőt, ugyanis csípője olyan állapotban van, hogy még a fájdalommentes civil életéhez is további műtétek szükségesek.

https://www.youtube.com/watch?v=CaJ5QFmPtKE&t=66s

A 32 éves játékos karrierje során eddig több mint 61 millió dollárt teniszezett össze, 77 százalékos győzelmi mutatóval rendelkezik, megnyert két olimpiát (2012, 2016), három Grand Slamet, és 2016-ban a hőn áhított világelsőséget is elérte. Pályafutása egyik legfájóbb pontja, hogy sosem nyerte meg az Australian Opent, amelyen hat év alatt öt finálét játszott, és mind az öt alkalommal alulmaradt.

Murray már az első fordulóban kiesett

Öszettes vereséget szenvedett utolsó ausztrál nyílt bajnokságán Andy Murray. A 31 éves volt világelső a spanyol Roberto Bautista Aguttól kapott ki hétfőn 4 óra 14 perces mérkőzésen. A Melbourne-ben ötször döntős Murray láthatóan bicegett, sántikált a labdamenetek között, de a meccs nagy részében egyenrangú ellenfele volt a 22. kiemeltnek.

Megemelt rekordnyeremény Melbourne-ben

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy utoljára próbálkozhat a hétfőn kezdődő évnyitó Grand Slamen, ahol a játékosok meglehetősen jó hírt kaptak a verseny előtt:

14 százalékkal emelték az összdíjazást, így már 62,5 millió ausztrál dollárt (közel 45 millió dollár, 39 millió euró) osztanak szét a játékosok közt.

A férfi és női egyes győztese 4,1 millió ausztrál dollárt (körülbelül 827 millió forint) zsebelhet be a torna végén, a páros versenyek győztesei pedig 750 ezer ausztrál dollárral gazdagodhatnak, így

ha Babos Tímea ismét tornagyőztes lenne, nagyságrendileg 151 millió forintot felezhetne el párjával.

Azok is jól járnak, akik csak az első fordulóban vesznek részt, tekintve, hogy már a pályára lépésért is 75 ezer ausztrál dollár jár, továbbjutás esetén pedig 105 ezer ausztrál dollárt tehetnek el.

Djokovic tovább üldözné Nadalt és Federert

A fogadóirodák legnagyobb esélyese toronymagasan Novak Djokovic, aki idén hetedik serlegét szeretné elhozni az ausztrál tornáról, ám egy esetleges győzelem jóval többet jelenthet egy tornagyőzelemnél, ez azt jelentené ugyanis, hogy

már csak 2 trófeával maradna el a 17-szeres Grand Slam-győztes Rafael Nadaltól.

Novak Djokovic a torna fő esélyese
Fotó: AFP

A spanyol, aki szintén nem 100 százalékos egészségi állapotban indul neki a tornának, második esélyes a bukmékereknél, megelőzve a novemberben világbajnoki címet szerző Alexander Zverevet. Roger Federer – Djokovichoz hasonlóan – hetedik AUS Open címéért indul csatába, s hogy még ennél is nagyobbat mondjunk, végső győzelme esetén már huszonegyedik major torna serlegét rakhatná a vitrinbe.

A hölgyeknél nem húznak merészet a fogadóirodák,

a legutóbbi két Grand Slam finalistáját, Serena Williamst tartják a legesélyesebbnek

Angelique Kerber és Elina Svitolina előtt.

Az idén eddig szenzációs évet produkáló Fucsovics Márton kedden kezdi meg szereplését egy rendkívül nehéz ellenféllel, Albert Ramos-Vinolasszal szemben – ranglistahelyezése alapján ennél jóval könnyebbet is kaphatott volna – ám a peches sorsolás ellenére Fucsovicsnak muszáj lenne megismételnie tavalyi parádés teljesítményét, ugyanis rengeteg pontot véd Melbourne-ben. Amennyiben a magyar játékos legyőzi a spanyolt, úgy a 11. helyen kiemelt Borna Coric-csal találkozhat, amennyiben a horvát túljut belga ellenfelén.

Babos Tímea Novak Djokovic maffia Australian Open Andy Murray bunda tenisz Fucsovics Márton
Kapcsolódó cikkek