Közélet

Kevesebb hegymászó juthat fel idén a Mount Everestre

Egyharmaddal csökkenteni akarja a Mount Everest északi oldalról való meghódítására törekvő hegymászók számát idén Kína, hogy csökkentse a környezetszennyezést a világ legmagasabb hegycsúcsának térségében.

Idén kevesebb mint 300-ra korlátozzák a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására kiadandó engedélyek számát a kínai hatóságok, amelyek csak a tavaszi szezonban engedélyezik a hegymászást az északi oldalról

– adta hírül hétfőn a China Daily kínai napilap. A kínai hatóságok terveznek egy nagyszabású hegycsúcstisztítást is, amelynek keretében először nyílik lehetőség arra, hogy a nyolcezer méter feletti térségből lehozzák azon hegymászók földi maradványait, akik életüket vesztették csúcshódítás közben – idézte a napilap Njima Ceringet, a Kínai Hegymászócsapat vezetőjét.

Fotó: AFP

A Mount Everest Kínában és Nepálban húzódik. Évente mintegy hatvanezer hegymászó és vezetőik keresik fel a hegy kínai területét.

A Tibeti Autonóm Térség statisztikái szerint az elmúlt tíz évben több mint 300 hegymászó jutott fel a Csomolungmára az északi oldalról, a többi nyolcezer méter feletti hegycsúcsot mintegy 2300-an hódították meg.

Kínában a közelmúltban új törvény lépett életbe a hegymászóturizmus, a tudományos kutatások és az építkezések szabályozásáról a Csomolungma Nemzeti Természetvédelmi Területen, amely egy 33 800 négyzetkilométeres térség. A kínai hatóságok szerint ez a világ egyik legsérülékenyebb ökoszisztémája.

A terület magjában, amely a teljes térség egyharmadát teszi ki, semmilyen ipari tevékenység nem végezhető a környezet megóvása érdekében.

A térségben létrehoztak olyan állomásokat, ahol gyűjtik, újrahasznosítják, illetve megsemmisítik a hegymászók által hátrahagyott szemetet – alumínium konzervdobozokat, műanyagzacskókat, sátrakat, oxigénpalackokat és tűzhelyek tartozékait.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek