Közélet

FKF: nem kell szeméthegyekre készülni

Nem okoz majd problémát a lomok elszállítása a fővárosban a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. toborzásának köszönhetően a társaság jelenleg megfelelő kapacitással rendelkezik – tudta meg a VG.hu. A budapesti szemétszállító cég emellett figyelmeztetett: nem éri meg túlzottan hamar kipakolni az utcára, s a kint lévő lomokból elvenni sem.

A napokban kezdetét vette a lomtalanítás a fővárosban: elsőként a XIX. kerületiek helyezhették ki a háztartási hulladékaikat, majd szépen sorban a többi kerület következik. A pontos időpontokat a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve az FKF határozta meg, amelyről minden érintettnek levelet küldenek.

Az elmúlt hónapok eseményei kapcsán felvetődik, hogy ha a fővárosi szemétszállítók a szelektív hulladék ürítését csak nehézkesen tudták megoldani, akkor hogyan birkóznak meg a lomtalanítással, ami összesen több mint 950 ezer háztartást érint. Ezzel kapcsolatban az FKF arról tájékoztatta a VG.hu-t, hogy

a fővárosban a háztartásokban keletkező települési szilárd hulladék (kommunális, lom, házhoz menő szelektív) elszállítására a társaság megfelelő kapacitással rendelkezik.

Tehát egyelőre úgy néz ki, a budapestieknek nem kell tartós szeméthegyekre készülniük. A fővárosi szemétszállító egyébként emellett azt is közölte: Budapesten a kommunális hulladék elszállítása folyamatos, ezért tavaly nem került sor a Katasztrófavédelem aktivizálására. Megjegyezték,

a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésben ugyan tavaly volt némi csúszás, de az intenzív munkaerő toborzási kampánynak köszönhetően a probléma mértéke jelentősen enyhült.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Elvileg kár kitenni a „fogva” táblát, a gyakorlat viszont mást mutat

Az FKF a honlapján külön felhívja a figyelmet: közterület-szennyezési szabálysértést követ el, aki a jelzettől eltérő időpontban, vagy nem a kijelölt helyre rakja ki a lomjait. Ha ezt valaki mégis megteszi, az

150 ezer forintig terjedő büntetésre számíthat.

Ezzel kapcsolatban a vállalat közölte, a szabálysértés ellenőrzésére a hatóság – közterület-felügyeletek, illetve a kerületi jegyzők – jogosult. A szabálysértési törvény rendelkezik az eljárás módjáról, a kiszabható bírságról, valamint külön nevesíti a köztisztasági szabálysértést, mint speciális szabálysértést.

A túlzott sietség lomtalanításkor viszont csak a kisebbik probléma, nem él a fővárosban ugyanis olyan ember, aki ne találkozott volna lomisokkal. Évek óta komoly problémát jelent, hogy az ebből élők a kerületeket zónákra osztják, a közterületen szabályosan kitett hulladékot széttúrják, s gyakran bandaháborút idéznek elő, ha valaki megsérti a területük határait.

Bűncselekményt követhet el, aki a lomokból elvesz bármit is
Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Az FKF a problémára reagálva leszögezte:

a lom a közterületre történő kihelyezést követően a koordináló szervezet, vagyis az NHKV Zrt. tulajdonába kerül.

„Így elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el, aki elvesz belőle. Erre ellenőrzési jogköre szintén a hatóságnak (rendőrség, közterület-felügyeletek) van” – közölte az FKF.

lomtalanítás lomi FKF Zrt.
Kapcsolódó cikkek