Közélet

Kormányinfó: bővül a csok-rendszer

A kormány kibővíti a csok-rendeszert, ezentúl a kétgyerekes családok is megkaphatják a 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt – többek között erről beszélt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfót.

Változik a csok-rendszer, emelkedik a súlyponti kórházak száma, átalakítják a kulturális TAO-támogatásokat, a kormány hamarosan dönthet a hulladék-kérdésben – egyebek mellett ez is elhangzott Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Még idén megváltozhat a rendszere

A kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg

– jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondása szerint a kormány a hét végén bejelentéseket tesz majd a családtámogatással kapcsolatos nemzeti konzultációval kapcsolatban, majd azt követően további döntések jöhetnek. Hozzátette, a kormány szeretné, ha az új szabályok már az idén életbe lépnének, ehhez azonban banki szabályokat is módosítani kell.

A miniszter újságírói kérdésre, hogy számíthatnak-e támogatásra a gyermektelenek is, elmondta:

nem titok, hogy mindig a gyermekeket nevelő családoknak akartunk a családtámogatással segíteni, de további döntések a után várhatók.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Négy súlyponti kórház lesz Budapesten

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a fővárosban nem 3, hanem 4 súlyponti kórház lesz.

A Szent János Kórház kap 495 millió forintot kórháztervezésre,

mely összeg azonnal rendelkezésre áll, így egy sürgőségi ellátással rendelkező, több mint 500 férőhelyes kórház építése, újjáépítése kezdődhet meg.

Változik a kulturális TAO

A kormány áttekintette a tao-támogatások rendszerét is. Ezzel kapcsolatban arra jutottak, hogy kulturális területen jelentős visszaélések voltak, ezért a rendszert át kell alakítani

– jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter hangsúlyozta, a forrásokat a kormány a jövőben is biztosítani fogja, de más formában. A forrást a kormány nem tervezi csökkenteni, és az lenne a jó, ha pályázati formában, vagy világos szempontok alapján a kormány döntene erről – tette hozzá a miniszter.

Magyarország megerősítette a déli határ védelmét

Erre azután került sor, hogy hazánk felajánlotta segítségét Horvátország mellett a balkáni migrációs útvonallal érintett összes országnak – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ismertetése szerint a kormányülésen a belügyminiszter számolt be arról,

hogy hetvenezer migráns észak felé tart, jelenleg a bosnyák határnál vannak, hetven kilométerre a magyar határtól.

Gulyás Gergely elmondta azt is: a kormány döntése értelmében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre. A bevándorlási hivatal átnevezését azzal indokolta, hogy az kifejezi a magyar választópolgárok akaratát, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.

Gulyás az év végi Erzsébet-utalványokról is beszélt

A miniszter kifejtette: a kormány egyelőre nem döntött arról, hogy decemberben kapnak-e ismét 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok.

Végre eltűnhet a szemét a főváros utcáiról

Ahogyan arról a Világgazdaság is beszámolt, a fővárosban jelentős gondot okoz a szelektív hulladék elszállítása. Gulyás Gergely szerint ez a rossz hulladékgazdálkodás következménye. Hozzátette, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél. Már létrejött egy bizottság, ami egy héten belül jelentést tesz, a kormány ezután dönthet a kérdésben.

Kormányinfo csok Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek