Közélet

Magyar sólyom fogadja a Super Bowl rajongóit

A Mercedes-Benz Stadion elé helyezték a magyar szobrász, Szőke Gábor Miklós 12 méteres, 36,5 tonnás sólyomszobrát, ami a világ legnagyobb madárszobra.

A vasárnap este (magyarországi idő szerint hétfőn hajnali fél egykor) kezdődő NFL-döntőt, az 53. Super Bowlt idén az atlantai új Mercedes-Benz Stadionban rendezik meg. A stadion belváros felé néző oldala elé helyezték a magyar szobrász, Szőke Gábor Miklós 12 méteres, 36,5 tonnás sólyomszobrát, ami a világ legnagyobb madárszobra – számol be a Daily News Hungary.

A rozsdamentes acélból és bronzból készült szobor – a Falcons után – egy sólymot ábrázol, a gigantikus alkotás az Atlanta Falcons tulajdonosának, Arthur Blanknek a megrendelésére készült el 2017-ben, összesen 200 ember bevonásával. A HVG szemléje szerint a tervezés legelső lépésétől kezdve az avatásig két év telt el. Az alkotást a szobrász budapesti stúdiójában rakták össze, majd másfélhónap alatt szállították át Atlantába. A szobor azóta ott áll, a Coca Cola Múzeum vagy a CNN-székház mellett a város egyik fő látványosságának számít.

A Super Bowl az Amerikai Egyesült Államoknak a legnagyobb sporteseménye, és a világon is az NFL-döntő az egyik legnézettebb sportesemény. 170 országban közvetítik a félidőben világsztárok fellépéseivel és a világ legdrágábban eladott reklámjaival tarkított amerikai futballbajnokságot. A dntőnek így minden évben összesen több mint 100 millió nézője akad. Az idei Super Bowlnak otthont Atlanta közpénzből és helyi befektetők közreműködésével teremti elő a rendezés költségeit.

Kiderült, mennyit keresnek a Super Bowl fellépői

Az NFL végre elárulta, mekkora összeggel honorálják a focidöntő félidejében fellépő gigasztárokat.

 

Super Bowl Atlanta Falcons Szőke Gábor Miklós
Kapcsolódó cikkek