Közélet

Még mindig bűzlik az Illatos úti vegyi üzem

Egymásnak ellentmondó állításokba ütköztünk a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyének aktuális állapotával kapcsolatban. Csak egy dolog tűnik biztosnak, hogy senki sem számíthat kártérítésre az ügyben, azt ugyanis a 2007 óta felszámolás alatt álló cégnek kellene elvégeznie.

Lassan négy éve annak, hogy kipattant a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti botránya: az üzem 10 hektáros területén összesen 1304 tonna veszélyes hulladékot tároltak szabálytalanul, főként nagyon rossz állapotú hordókban. Később az üzem minden részéről elszállították a vegyi hulladékot, a területen lévő épületeket pedig elbontották. Ezt a VG.hu által megkeresett Pest Megyei Kormányhivatal is megerősítette.

A felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyén a bontási munkák 2018. februárjában lezárultak. Ezeket a hivatal munkatársai rendszeresen ellenőrizték, illetve a telephely állapotát jelenleg is folyamatosan felügyelik. Az eddigi ellenőrzések alkalmával szabálytalanságot nem tapasztaltak

– írták.

Műanyag hordók a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ez mind rendben is van, fontos kérdés ugyanakkor, hogy a területen mekkora kárt okoztak a vegyi anyagok, és hogy azt megtérítik-e valaha a környékbelieknek. „Ezt mi is kíváncsian várjuk. Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott ígéretet tett arra, hogy megszüntetik a brutális talajvíz és talajszennyezést, de eddig semmi jele, hogy ez irányban bármilyen lépés történt volna” – hívta fel a figyelmet Simon Gergely, a Greenpeace illetékes munkatársa.

A kormányhivatal ezt egyáltalán nem így látja, szerintük a talaj és talajvíz kármentesítése kapcsán jogelődjük, a környezetvédelmi felügyelőség, többek között részletes tényfeltárásra és kármentesítésre kötelezte a BVM Zrt.-t a földtani közeg és a felszín alatti víz vonatkozásában. A felszámolási eljárás speciális jogi szabályozására tekintettel a környezeti terhek rendezése és a kármentesítési kötelezettség teljesítése is a kijelölt felszámoló feladata – hangsúlyozták.

Ezzel gyakorlatilag a Vegyiművekre toltak minden felelősséget, noha ennyi idő után feltételezhető, hogy a felszámoló nem képes a károkat rendezni.

Különösen, ha a Greenpeace által felfedett garéi, hidasi és Kén utcai szennyezést is hozzávesszük a listához

– jelentette ki Simon Gergely. Ez ugyanis egytől egyig a BVM Zrt.-hez köthető.

Lebontott építmények a felszámolás alatt lévő Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén
Fotó: Kovács Tamás

A probléma tehát eszkalálódott, mindeközben a szennyezés mértéke semmilyen mértékben nem csökkent. A Greenpeace szerint a pusztítás továbbra is jelentős, egy friss mérés alkalmával a normál határérték százezerszeresét is mutathatná a talajvíz szennyezettsége az Illatos úti telepen. A földben ugyanis 2015-ben évtizedek óta betiltott rovarirtó szereket találtak, többek között a rákkeltő és magzatkárosító DDT-t és egy HCH nevű anyagot.

A szennyezettség különösen magas volt a vasúti sínek mellett, ahol az átrakodás folyt, ott a mérés szerint a DDT mennyisége a határérték 520-szorosa volt

– világított rá a Greenpeace munkatársa. Ekkor egyébként rákkeltő benzolt és klórbenzolt is találtak a talajban, amely az akkori mérések szerint a normál határértékhez képest mintegy 50 000-szeresen, régebbi mérések szerint pedig 200 000-300 000-szeres mértékben volt jelen a talajban. Erről egyébként kérdeztük a kormányhivatalt is, de a kérdésre, hogy ők végeztek-e méréseket a területen, választ nem kaptunk. Csupán arra hívták fel a figyelmünket, hogy

a vezetékes ivóvízellátással nincsen probléma,

azt Budapesten a Fővárosi Vízművek Zrt. biztosítja Szentendrei-szigeti és csepeli vízbázisokról származó ivóvízzel.

A vezetékes ivóvíz minőségét a szolgáltató rendszeresen ellenőrzi, emellett hatósági ellenőrzés keretében a fővárosi kormányhivatal is rendszeresen vizsgálja. Az elvégzett vizsgálatok eredményei szerint az ivóvízhálózatból származó víz megfelelő minőségű, így fogyasztása és felhasználása az egészségre nem ártalmas

– tették hozzá. Hangsúlyozták:

a telephez közel eső részeken lévő fúrt kutakból korábban vízmintákat vettek, de a telephelyről származó szennyezőanyagokat azokban nem mutatták ki.

Emellett a kispesti önkormányzat megbízásából korábban a Wekerle-telepen is vizsgálódtak, a lakossági talajvíz-kutak vizében sem mutattak ki az Illatos útról származó szennyeződést.

Árulkodó viszont, hogy válaszában a kormányhivatal felhívta a figyelmet, hogy az engedély nélkül létesült, ismeretlen műszaki védelemmel rendelkező, illetve rendszeres laboratóriumi ellenőrzés alatt nem álló kutak vizét a lakosság ne használja.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. és a környékén terjedő vegyszerszag gyakran téma volt a sajtóban. A vállalat felszámolását 2007 októberében kezdeményezte a Fővárosi Bíróság, ez azóta sem zárult le. Meglepő módon ugyancsak 2007-ben a BVM Zrt. 382 tonna veszélyes hulladék tárolására kapott engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól. Egy évre rá a Budapesti Vegyiművek befejezte a tevékenységét, az Illatos úti telephelyen ezután a Finomvegyszer Kft. mint bérlő folytatott vegyipari tevékenységet. A környezetvédelmi felügyelőség eközben elmarasztalta a BVM-et a veszélyes hulladékok szabálytalan tárolása miatt. Később egy eljárás keretében a bérlő céget is felszámolták, csupán a jelentős mennyiségű, 2000-3000 tonnányi szabálytalanul tárolt vegyi anyag maradt utána.

 

Illatos út Greenpeace környezetvédelem Pest Megyei Kormányhivatal Budapesti Vegyiművek Zrt.
Kapcsolódó cikkek