Közélet

Az állam bevásárolna az Egyesült Államoktól

Hétfőn Magyarországra érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és Orbán Viktor kormányfővel is tárgyal.

Közös sajtótájékoztatót tartott hétfői megbeszélésüket követően Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Elkezdtük újraépíteni az amerikai-magyar kapcsolatrendszer harmadik pillérét is

– mondta Szijjártó Péter, utalva arra, hogy eddig a gazdaság és védelem területén működtek együtt, most pedig visszaépítették a politikai kapcsolatokat is.

Mindkét kormány hazafias politikát folytat, fontosnak tartja állampolgárai védelmét és a keresztény hagyományainak megőrzését – hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy 108 fővel bővítik a magyar NATO-kontingenst.

Magyarország és az USA közötti védelmi együttműködés felújítását múlt pénteken lezárták, a szöveget a parlament honvédelmi bizottsága a jövő héten tárgyalja

– jelentette be Szijjártó Péter.

Közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzéséről is előrehaladott tárgyalásokat folytattak

– e kérdéskört is a honvédelmi bizottsági ülés elé terjesztik.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar diplomácia vezetője elmondta, várják, hogy az Exxon Mobil elkezdje a kitermelést a romániai offshore gáztárolóból.

Az Egyesült Államok a második legnagyobb beruházó az országban, 105 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, ezért hálásak vagyunk – mondta a magyar külügy vezetője.

Az USA a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal

Elfogadhatatlannak ítéli az Egyesült Államok külügyminisztere, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik. Az amerikai diplomácia vezetője üdvözölte a védelmi együttműködési megállapodás szövegének véglegesítését, és azt is, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától.

A két ország közötti védelmi megállapodás mindkét félnek előnyös lesz

– mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az amerikaiak és a magyarok mindig a szabadság oldalán álltak, ezért is örülök a mai találkozónknak – tette hozzá.

Az amerikai külügyminiszter bejelentette a magyar középiskolás diákok számára elérhető a Future Leaders tanulmányi ösztöndíjprogram kiterjesztését, emellett a rendvédelem terén is mélyítik az együttműködésüket.

Közép-Európában egyoldalú függésben vagyunk a gázbeszerzéseket illetően is Oroszországtól, minden lehetséges beruházást végrehajtottunk, hogy diverzifikálni tudjuk forrásainkat. Így most a szövetségeseinken, a románokon, horvátokon van a sor – válaszolta újságírói kérdésre Szijjártó Péter.De Nyugat-Európának ez jelenleg nem érdeke, vagyis hogy mi is tudjunk más forrásból vásárolni – mondta.

Az energiaszállítás alternatíváinak biztosítása nemzetbiztonsági kérdés – tette hozzá Mike Pompeo.

Az ukrajnai helyzetről szólva úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „éket verjen barátaink és a közé”. Mike Pompeo bírálta Kínát is, mondván, Kína hídfőállást próbál létrehozni Európában. Az amerikai külügyminiszter egy magyar középiskolásoknak szóló ösztöndíjprogramot is bejelentett, de a korrupció elleni harc támogatásáról is szólt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b3) találkozója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az amerikai külügyminiszter a nap folyamán Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel és hazai civil szervezetek képviselőivel is tárgyalt, este pedig Orbán Viktor miniszterelnök fogadja.

Pompeo civil szervezetekkel is találkozott

Civil szervezetek képviselőivel is találkozott Mike Pompeo hétfőn Budapesten – közölte a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). „A találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete” – olvasható a közleményben. A civil szervezetek szerint a találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.

Az amerikai politikus gépe délelőtt 11 óra körül landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, Pompeót Magyar Levente külügyi államtitkár fogadta a reptéren.

Legutóbb 2011-ben járt amerikai külügyminiszter Magyarországon, akkor a későbbi elnökjelölt, Hilary Clinton tett látogatást Budapesten.

Szakértő: jó szövetségesek vagyunk

Az alapvető értékek és célok tekintetében az Egyesült Államok és Magyarország jó szövetségesek – mondta a Médianéző elemzőcég igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter magyarországi látogatása kapcsán.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert a Liszt Ferenc-repülőtéren
Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

Boros Bánk Levente szerint az amerikai és a magyar kormány is a szuverenitás szempontjából közelíti meg céljait. A két ország a migrációról is azonos vélekedik – jegyezte meg a Nézőpont-csoporthoz tartozó cég vezetője.

Egyesült Államok diplomáciai találkozó Orbán Viktor Mike Pompeo
Kapcsolódó cikkek