Közélet

Brexit: lehetséges, de nagyon valószínűtlen egy újabb népszavazás

Több százezren írták alá csütörtökig azt a hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez (Brexit) vezető folyamat leállítását követeli, és azt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja. A brit külügyminiszter szerint „lehetséges, de nagyon valószínűtlen” a Brexit leállításáról szóló döntés.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést. Ez a cikkely szabályozza és aktiválása el is indítja a kilépési folyamatot. Az 50. cikk értelmében az uniós tagság megszűnik a kilépési megállapodás hatályba lépésével, megállapodás hiányában a kilépési szándék hivatalos bejelentése után két évvel, de a kilépési tárgyalások az összes tagállam egyhangú döntésével meghosszabbíthatók.

Theresa May brit miniszterelnök 2017. március 29-én értesítette az EU-t az 50. cikkely aktiválásáról, így a brit kilépés határideje jövő péntek,

függetlenül attól, hogy addig elfogadja-e a parlament a Brexit feltételrendszeréről az EU-val novemberben elért, a londoni alsóház által azonban kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást, amelyet még az összes többi tagállamnak és az Európai Parlamentnek is ratifikálnia kellene.

Fotó: Tolga Akmen/AFP

Az aktiválási értesítés visszavonását követelő online petíciót csütörtök délig 740 ezren írták alá, az aláírások száma óránként átlagosan 40 ezerrel nőtt.

A petíciós honlap az óriási forgalom nyomása alatt egy időre elérhetetlenné is vált.

A petíció megfogalmazói szerint a brit kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból „a nép akarata”. Ezt az állítást azonban meg kell cáfolni, annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága Nagy-Britannia további EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, a bennmaradást pártolók szavazzanak a petíció aláírásával – áll a felhívásban.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír, de a képviselők csak véleményt nyilváníthatnak a kérdésben, az 50. cikkely aktiválásának visszavonására egyedül a petíció alapján nem kötelezhetik a kormányt.

London saját jogán visszavonhatja a cikkely aktiválásáról szóló értesítést, de ez a Brexit-folyamat végét jelentené.

Lehetséges, de valószínűtlen

Jeremy Hunt brit külügyminiszter a BBC közszolgálati rádió csütörtöki hírmagazinjában kijelentette: ha egy hét múlva, vagyis a kilépési határidő előtt egy nappal sem lesz elfogadott Brexit-megállapodás, onnantól „nagyon korlátozottá” válna a további fejlemények lehetséges listája.

Hunt szerint a parlament megszavazhatja az 50. cikkely aktiválásának visszavonását, vagyis „a Brexit törlését”, bár ez „nagyon valószínűtlen”.

Arra a riporteri kérdésre, hogy valóban lehetségesnek tart-e egy ilyen parlamenti döntést, a brit külügyminiszter igennel válaszolt, de megismételte azt is, hogy véleménye szerint ez nagyon valószínűtlen.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter
Fotó: AFP

Hozzátette ugyanakkor: jogilag a parlament megteheti, hogy megszavazza a Brexit leállítását.

Jeremy Hunt szerint a további lehetséges forgatókönyvek között szerepel egy soron kívüli EU-csúcs összehívása, amelyen akár „nagyon súlyos feltételeket” is szabhatnak a Brexit-határidő kiterjesztése fejében.

Hunt szerint e feltételek között szerepelhet az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról.

A külügyminiszter hozzátette ugyanakkor: szintén nagyon valószínűtlennek tartja, hogy a brit parlament ezt megszavazná.

Theresa May miniszterelnök szerdán hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a Brexit jövő pénteken lejáró határidejének június 30-ig terjedő halasztását. Az uniós vezetők első reakciói alapján az EU ebbe akkor egyezne bele, ha a jövő héten a londoni alsóház elfogadja a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Theresa May Brexit petíció Népszavazás
Kapcsolódó cikkek