Közélet

Az ügyvezetésben is segít a mesterséges intelligencia

A Microsoft legfrissebb kutatásában a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos vállalati vezetői attitűdöket vizsgálta. A felmérés – melyben tizenhárom ország vett részt – alapján kijelenthető: a magyarok óvatosak, de sokat várnak az MI-től.

A technológiai változások újabb hulláma érte el a gazdaságot és a mindennapokat. Miközben Magyarországon és részben Európában ma még a digitális átalakulásról beszélünk, az Egyesült Államokban már arról van szó, hogyan változtatja meg az üzleti modelleket a mesterséges intelligencia – olvasható az óriáscég elemzésében.

A kutatás szerint a magyar vezetők óvatosak: döntéshozatalban sem hagyatkoznának olyan mértékben a mesterséges intelligenciára, mint más országok vezetői. A hazai megkérdezetteknek csak a fele gondolja azt, hogy az MI pozitív hatással lehet a munkájára.

Fotó: AFP

Külföldön – ahol már jóval elterjedtebb a mesterséges intelligencia használata – több területen is alkalmaznák az MI-t a vállalati vezetők. Ezt a tendenciát támasztják alá Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatójának szavai is.

Amint az MI segít a vezetőknek megbirkózni az ügyvezetés feladataival, úgy fordul a figyelmük egyre inkább a saját munkatársaik felé. Ez azt jelenti, hogy egyre inkább megbíznak a munkatársaikban: rájuk bízzák, hogyan oldják meg a feladataikat, ugyanakkor biztosítják számukra az ehhez szükséges eszközöket. Röviden: a korábbi menedzserek így mozgósító vezetőkké válnak

– mondta a cégvezető.

A kutatásból kiderül, hogy azok, akik jobban hagyatkoznak az MI szolgálataira, több időt szeretnének tölteni a munkatársakkal, és a vállalat vízióinak megvalósításával.

mesterséges intelligencia Microsoft Christopher Mattheisen
Kapcsolódó cikkek