Közélet

Peking nem örült a Tajvani-szoroson átkelő amerikai hadihajóknak

Peking aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államoknak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hadsereg ismét hadihajókat küldött a Tajvani-szorosba – közölte Keng Suang a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

A szóvivő hangsúlyozta: a kínai fél figyelemmel kísérte, és teljes mértékben ellenőrzése alatt tartotta az amerikai hadihajók mozgását.

Hozzátette: Tajvan kérdése a kínai-amerikai kapcsolatok fontos és érzékeny eleme, ezért

Kína arra kéri Washingtont, hogy tartsa tiszteletben az egy Kína elvét, valamint az Egyesült Államok és Kína közösen kiadott három nyilatkozatában foglaltakat, továbbá járjon el megfelelő körültekintéssel a Tajvant illető kérdésekben, hogy elkerülhetőek legyenek a kétoldali kapcsolatokat és a Tajvani-öböl békéjét negatívan befolyásoló események.

Fotó: Shutterstock

Az amerikai védelmi minisztérium Washingtonban helyi idő szerint vasárnap este jelentette be, hogy aznap két rombolóhajójuk haladt át a szárazföldi Kínát és Tajvant elválasztó szoroson.

A lépéssel az Egyesült Államok elkötelezettségét kívánta kifejezni a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség iránt

- közölték.

Peking álláspontja szerint azonban az egy Kína elve alapján az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület, így a 130-180 kilométer széles Tajvani-szoros Kína területi vizeihez tartozik.

Tajvan hadászat Egyesült Államok USA Kína egy Kína elve Tajvani-szoros
Kapcsolódó cikkek