Közélet

Tíz nő, aki dollármilliomosként lépett ki a házasságából

Az üzleti világ több száz millió dolláros válásoktól volt hangos ez elmúlt évtizedekben. A világ leggazdagabb emberének válása a napokban záródott le, és minden korábbi rekordot megdöntött.

Rekordot döntött több mint 35 milliárd dolláros (1000 milliárd forint) válásával Jeff Bezos, az Amazon alapítója, a világ leggazdagabb embere. A korábbi rekordot – 3,8 milliárd dollár – 1999-ben állította fel Alec Wildenstein és felesége, Jocelyn, aki arcplasztikai műtéteiről híresült el.

MacKenzie Bezos, a volt feleség megtartja az online kereskedőóriás részvényeinek 4 százalékát, valamint a megállapodás szerint kapott 35,6 milliárd dollárt.

A Business Insider összegyűjtötte az elmúlt évek legdrágább válásait: Robert Johnson médiamogul és Sheila Johnson 1969 és 2002 között voltak házasok. Együtt alapították meg az egyik legsikeresebb afro-amerikai közönséget megcélzó, és most már a Viacom tulajdonában lévő televíziós csatornát, a Black Entertainment Televisiont (BET).

Becslések szerint a válás során férjével 400 millió dollárban egyezett meg.

Mel Gibson mostani párjával, a forgatókönyvíró Rosalind Ross-szal
Fotó: AFP

Mel Gibson ausztrál színész és felesége Robyn Moore közötti szakítást tartják Hollywood történetének legdrágább válásnak:

a volt feleség mintegy 424 millió dollárral vigasztalódhatott 2006-ban.

Craig McCaw telekommunikációs vállalkozó és az újságkiadó Wendy McCaw válását 1997-ben mondták ki, majd mintegy 460 millió dolláros összeget kapott a volt feleség.

Több mint 4,5 milliárd dollárt állapított meg a bíróság Dmitry Rybolovlev orosz milliárdos volt feleségnek:

Elena Rybolovlev hűtlenségre hivatkozva nyújtotta be a válópert, végül a milliárdos összeg helyett 604 millió dollárt kapott 2014-ben.

Adnan Khashoggi szaúdi fegyverkereskedő 1961-ben elvette az akkor 20 éves brit Sandra Dalyt, aki később Sorayára változtatta a nevét. A közös életük alatt összesen tizenhét házat, három repülőgépet és három jachtot birtokoltak, majd 1974-ben elváltak.

A bíróság akkor mintegy 874 millió dollárt ítéltek meg a nőnek, amely mai értékében több mint 2 milliárd dollárnak felel meg.

Harold Hamm olajmágnás és felesége Sue Ann Arnall házasságának felbomlása után,

2015-ben összesen 975 millió dollárral kezdhetett új életet Arnall.

Elaine Wynn lánya társaságában
Fotó: AFP

Steve Wynn Las Vegas-i beruházásainak köszönheti milliárdos vagyonát. Az üzletember kétszer is elvált ugyanattól a nőtől:

1963 és 1986 között és 1991 és 2010 között élt házasságban Elaine Wynn-nel. A pár második válását tartják az egyik legdrágább válásának, amikor is a nő összesen 1 milliárd dollárral lett gazdagabb.

Slavica Radić lányai és volt férje társaságában 2011-ben
Fotó: AFP

A Forma-1 ügyvezetője Bernie Ecclestone, az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb embere:

2009-ben elvált a horvát modell Slavica Radićtől, a hölgy 1,2 milliárd dollárral távozott a házasságból a bírsági döntés alapján.

Rupert Murdoch médiamogul és Anna Torv újságíró házassága 31 évig tartott, 1998-ban bontották fel házasságukat és bár a pontos összeget soha nem közölték, a becslések szerint 1,7 milliárd dollárt kaphatott a volt feleség. Murdoch a válás kimondását követően 17 nappal már új házasságot kötött, Anna Torv pedig fél évvel később ment újra férjhez.

Középen Rupert Murdoch, a kép baloldalán lányával, a jobboldalon pedig a volt feleséggel, Anna Torvval
Fotó: AFP

Jeff Bezos és MacKenzie Bezos válásáig a legnagyobb vagyonnal járó válást a francia-amerikai üzletember és műkereskedő Alec Wildensteinhez kötötték. Az üzletember 1999-ben vált el Jocelyn Wildensteintől, amely után a hölgy összesen 3,8 milliárd dollárt (2,5 milliárd dollárt azonnal és utána 13 éven keresztül évente 100 millió dollárt) kapott, mai árfolyamon ez összeg nagyjából 5,7 milliárd dollárnak felel meg.

válás gazdagok vagyon
Kapcsolódó cikkek