Közélet

Állítólag Irán kivédte Amerika támadását

A Pentagon csütörtökön indított kibernetikai támadást Irán ellen, megtorlandó egy amerikai drón lelövését.

„Nem volt sikeres az iráni célpontok elleni amerikai kibertámadás” – közölte Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési miniszter hétfőn. A tárcavezető Twitteren közölte: Amerika nagyon próbálkozik, de nem hajtott végre sikeres támadást. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) csütörtökön indított kibernetikai támadást Irán ellen, megtorlandó egy amerikai drón lelövését. A The Washington Post című amerikai lap szerint

az egyik támadás az iráni rakétairányító rendszerek számítógépei ellen, a Yahoo szerint egy másik az iráni hírszerzésnek azon szekciója ellen irányult, amely a Hormuzi-szorosban a hajóforgalmat ellenőrzi.

A Washington Post úgy értesült, hogy a kibertámadás sikeres volt.

A támadásokat már hosszabb ideje tervezték, először azért akartak visszavágni, mert feltehetően iráni szabotőrök pár hete megrongáltak két olajszállító tartályhajót az Ománi-öbölben. Washington Iránt tette felelőssé az akcióért, Teherán viszont határozottan tagadja ezt.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok szerint az elmúlt időszakban Irán is fokozta az amerikai létesítmények elleni kibertámadásokat.

A média érdeklődött, hogy igazak-e az Irán elleni kibertámadásokról szóló hírek

– folytatta az iráni miniszter, hozzátéve: tavaly 33 millió támadást védtek ki a tűzfaluk segítségével. A tárcavezető kiberterrorizmusnak nevezte az iráni számítógépes hálózatok elleni támadásokat.

Irán azért hozott létre szoftveres nemzeti védelmi rendszert, hogy megvédje az ipari automatizálási rendszereket a Stuxnethez hasonló számítógépes vírusoktól.

A Stuxnetet – melyről széles körben úgy tartják, hogy az Egyesült Államok és Izrael fejlesztette ki – 2010-ben azonosították, miután felhasználták Irán natanzi urándúsító létesítményének megtámadására. Ez volt az első, nyilvánosan ismert eset, amikor egy vírustámadás ipari létesítmény ellen irányult.

Fotó: AFP/Philippe HUGUEN

Közben Hosszein Hánzádi ellentengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka a Tasznim iráni hírügynökségnek kijelentette, hogy a drón lelövése nem volt más, mint határozott válasz.

Mindenki látta, hogy lelőttünk egy pilóta nélküli repülőgépet, és biztosíthatom Önöket arról, hogy ezt a határozott választ bármikor meg tudjuk ismételni

– szögezte le Hánzádi.

Irán a múlt héten lőtt le egy távirányítású amerikai repülőgépet. Teherán váltig állítja, hogy az amerikai felderítő eszköz iráni légtérben repült, amikor megsemmisítették. Washington szerint viszont a gépet nemzetközi légtérben érte támadás.

 

kibertámadás Drón Pentagon
Kapcsolódó cikkek