Közélet

EB-főtanácsnok: jogsértő a lengyel bírók nyugdíjazásának új szabályozása

Nem állnak összhangban a közösségi joggal a lengyel bírák nyugdíjazására vonatkozó, 2017-ben elfogadott szabályok, ugyanis sértik a nemi diszkrimináció tilalmát, illetve a bírák függetlenségének és elmozdíthatatlanságának elvét is – foglalt állást csütörtökön az Európai Bíróság főtanácsnoka.

A vitatott jogszabály a nők esetében 60, a férfiak esetében pedig 65 évre szállította le a korábban egységesen 67 éves nyugdíjkorhatárt a rendes bíróságok bírái, az ügyészek és a legfelsőbb bíróság tagjai körében.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az ügyben, a luxembourgi tárgyaláson pedig azt hangoztatta, hogy noha tavaly módosították a törvényt, ez nem jelent megoldást a keresetben felvetett valamennyi problémára.

Döntést hozott az Európai Bíróság a lengyel bírák ügyében

Az Európai Bíróság tavaly decemberben megerősítette korábbi döntését, amellyel elrendelte a vitatott lengyel legfelsőbb bírósági törvény aggályos rendelkezéseinek felfüggesztését és ideiglenes intézkedésként felszólított a kényszernyugdíjazott bírák visszahelyezésére.

 

jog Európai Bíróság EB-főtanácsnok Lengyelország nyugdíj
Kapcsolódó cikkek