Közélet

Nyáron nehezebb véradót toborozni, pedig óriási szükség lenne rájuk

A véradás különösen fontos a nyári hónapokban, hiszen a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek harmada a nyári időszakban történik, ám az ellátást nehezíti, hogy a nyaralások idején nehezebb véradókat toborozni – figyelmeztetett az ORFK a véradók világnapja alkalmából kiadott közleményében.

A nyári hónapokban a balesetek hátterében leggyakrabban a kánikula okozta fáradékonyság és a koncentráció hiánya áll, ami hátrányosan befolyásolja a vezetési képességet. A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői a gyermekek: a tanítás befejezését követően felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, közlekedésük kiszámíthatatlan. A nyári időszakban a közlekedés többi résztvevőjének fokozottan kell figyelnie a gyerekekre. Hozzátetteék,

a nyár a motorosok főszezonja: a nagy hőségben jellemző a hiányos védőruha, és problémát okozhat a járművek nem megfelelő műszaki állapota.

Fotó: MTI Fotó – Koszticsák Szilárd

Magyarországon a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra és évente körülbelül 390 ezer egység vérre van szükség. A véradásokat szervező hálózat több száz fős, így az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten

országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával.

„Ha megtehetik, segítsenek. Mert minden csepp életet ment. Minden vércsoport fontos valakinek” – áll a rendőrség honlapján olvasható közleményben.

véradás világnap
Kapcsolódó cikkek