Közélet

Kenderesi Tamást letartóztatták Dél-Koreában

A dél-koreai rendőrség megtiltotta, hogy Kenderesi Tamás elhagyja az országot, mert vizsgálat indult az olimpiai bronzérmes ellen szexuális zaklatás ügyében – jelentették be a helyi hatóságok vasárnap. Az úszó a Facebookon reagált az őt ért vádakra.

Szexuális zaklatás vádjával letartóztatta, de később el is engedte a dél-koreai rendőrség Kenderesi Tamást, az olimpiai bronzérmes magyar úszó azonban tíz napig nem hagyhatja el Dél-Koreát – írja a New York Times alapján az NSO.

Kenderesi a 200 pillangó döntőjét követően Rióban
Fotó: Odd Andersen / AFP

Az amerikai lap szerint a dél-koreai rendőrség vasárnap hajnalban tartóztatta le egy éjszakai szórakozóhelyen, ezt a magyar csapat egyik képviselője is megerősítette, hozzátéve, az úszót elengedték, így visszatérhetett a csapathoz.

Kenderesi a következő tíz napban nem hagyhatja el Dél-Koreát – írja az NSO, amely idézi a Yonhap News Agency-t is, amely korábban arról írt, hogy a sportoló tagadta az ellene felhozott vádakat.

Ez már csak azért is rossz hír a sportolóra nézve, mert Kenderesire a jövő héten Magyarországon műtét várna, hiszen szalagszakadással versenyzett.

A szervezők nem nyilatkoztak az ügyről, mondván az magánügy, nem érinti a versenyt.

Reagált a MÚSZ

A Magyar Úszó Szövetség vasárnapi közleményében jelezte,

a koreai magyar nagykövetség munkatársaival együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan tisztázódjék, jogosak-e a Kenderesi Tamás ellen felhozott vádak.

„A vizsgálati szakaszban a magyar válogatott tagját megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor ha hivatalosan igazolást nyer vétkessége, úgy a MÚSZ a szövetség fegyelmi bizottságát fogja felkérni a további lépések megtételére. A Magyar Úszó Szövetség elítél mindennemű, az emberi méltóságot sértő cselekedetet, a magyar úszóválogatott tagjaitól pedig mindenkor a nemzeti színekhez és a sportág hagyományaihoz méltó magatartást követel meg. Ezen elvek megsértői az elkövetett vétség súlyának megfelelő büntetésre számíthatnak” – áll a közleményben.

Kenderesi is megszólalt: visszautasítja a vádakat

„Szombat éjszaka, egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé hozzáértem egy, a pultnál álló koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, talán egyetlen meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem. A tisztánlátás végett szeretném leszögezni, hogy nem tapogattam, nem fogdostam a tömegben a 18 éves lányt. Megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig” – írja Facebook-oldalán a magyar sportoló.

Hozzátette, hogy a rendőrségen közölték vele, az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, de ezt neki nem mutatták meg. „Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim, miszerint nem követtem el semmilyen súlyos vétséget. Azt viszont valóban meg kell értenem, hogy – minden szándékosság nélkül – megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amely a helyi értékrend alapját képezik” – fogalmazott Kenderesi Tamás, hozzátéve, hogy sajnálja a történteket, és szeretne a koreai lánytól személyesen elnézést kérni

A szexuális zaklatás vádját viszont teljes mértékben visszautasítom

– zárul az úszó posztja.

úszás Kenderesi Tamás vizes vb
Kapcsolódó cikkek