Közélet

Nem tudnak vádat emelni Portik ellen, Gyárfás visszakapja a százmillióit

Portik ellen azért nem lehet vádat emelni, mert már született jogerős ítélet az Aranykéz utcai merénylettel és más bűncselekményekkel összevont ügyben.

A Fővárosi Főügyészség Portik Tamás kapcsán perújítási indítvány előterjesztésére tesz javaslatot a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek. A Fenyő-ügyben a nyomozó hatóság az eljárás ügyiratait 2019 júniusában átadta a Fővárosi Főügyészségnek.

A Fővárosi Főügyészség – Portik kapcsán – megállapította, hogy

a bizonyítékok alapján vádemelésnek lenne helye, azonban a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja az ő esetében nem a vádemelés, hanem a perújítási eljárás.

Azért nem lehet vádat emelni Portik ellen, mert már született 2017-ben jogerős ítélet egy összevont büntetőperben. Ebben az esetben az elítélt terhére perújításnak lehet helye.

Portik Tamást elvezetik
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Korábban Jozef Roháč elkövetőt a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek tettesként, míg ehhez kapcsolódóan Portik Tamást mindössze egy rendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre. A Fővárosi Főügyészség bizonyíthatónak látja, hogy Portik nemcsak az Aranykéz utcai emberölésben volt felbujtója Roháčnak hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így Portik Tamás cselekménye is több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet a tettes minősítéséhez igazodva.

Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség Portik Tamás gyanúsított vonatkozásában hétfőn előterjesztést tesz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez, amely ügyészség hatáskörébe tartozik a perújítási indítvány benyújtása a Fővárosi Ítélőtáblához.

Ez azonban nem érinti a Gyárfás Tamás elleni büntetőeljárást, vele szemben az érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van. Gyárfás a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször is járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, ezért

a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, és intézkedett arról is, hogy gyárfás visszakapja a korábban befizetett 200 milliós óvadékot is.

Fővárosi Főügyészség bűnügy gyilkosság
Kapcsolódó cikkek