Közélet

Meghosszabbították a BKR és a Roszatom vállalata közti szerződést

A TVEL, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata szállítja továbbra is az üzemanyagot a Budapesti Kutatóreaktor számára – áll a cég közleményében.

A TVEL Rt. és az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) számára orosz nukleáris üzemanyag szállításáról szóló szerződést kötött – jelenti be közleményében a nukleáris üzemanyaggyártó vállalat. A hosszú távú szerződés értelmében 2019-től továbbra is biztosított a Budapesti Kutatóreaktor üzemanyag-ellátása.

A Budapesti Kutatóreaktor tudományos kutatásokat végez az atomfizika és az anyagtudományok terén, egyebek között az atomenergetika magyarországi fejlesztése érdekében. A BKR az első számú hazai neutronforrásként a reaktorok anyagvizsgálati kutatásai mellett a nukleáris üzemanyagciklus paramétereinek vizsgálatát is szolgálja.

Az 1990-es évektől kezdődően az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja mind nagyobb szerepet játszik a Paksi Atomerőmű üzemeltetésének támogatásában. Az atomenergia használata a magyar villamosenergia-rendszerben stratégiai prioritást élvez és a magyar kormány külön hangsúlyt helyez a saját kutatásokra ezen a téren. Kiterjed ez a reaktorok anyagának a besugárzás miatt bekövetkező öregedésére vonatkozó vizsgálatokra, a nukleáris hulladékkezelés, valamint az üzemanyagciklus zárására vonatkozó kutatásokra éppúgy, mint a reaktorfizikai, valamint a nukleáris üzemanyag termomechanikus tulajdonságainak vizsgálatát célzó kutatásokra – jelentette ki Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

Fotó: AFP

Jelen esetben külön jelentőséggel bír az atomenergetika és a technológia fejlesztését célzó komplex orosz-magyar partnerség.

A magyar tudományos kutatószervezetek és a Paksi Atomerőmű szakemberei a TVEL mérnökeivel együtt valósították meg a paksi VVER-440-es reaktorok átállítását a 15 hónapos üzemanyagciklusra. Jelenleg a szakemberek közösen dolgoznak a majdani Paks II. Atomerőmű VVER-1200-as reaktoraiban használandó üzemanyag engedélyeztetésén

– írja a közlemény.

Hálásak vagyunk a magyar partnereinknek, amiért megbíznak az orosz technológiában és örülünk annak, hogy a kutatóreaktorok terén folytatott együttműködésünk, illetve az energiatudományi kutatásaink kéz a kézben járnak – hangsúlyozta Oleg Grigorjev, a TVEL Rt. kereskedelmi és nemzetközi üzletfejlesztési szenior alelnöke.

 

szerződés Roszatom Budapesti Kutatóreaktor
Kapcsolódó cikkek