Közélet

Sebastian Kurz: a demokratikus rendszert érte támadás

Sebastian Kurz szerint célzott hekkertámadás történt, adatokat szerettek volna ellopni a párttól.

Hekkertámadás történt az Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában található szerver ellen csütörtöki osztrák médiajelentések szerint.

A néppárt listavezetője, Sebastian Kurz volt kancellár szerint

nagyon is célzott támadás történt, adatokat szerettek volna ellopni, telepíteni, manipulálni és meghamisítani. Ezzel nemcsak a néppártot, hanem magát a demokratikus rendszert érte támadás

– fogalmazott.

Sebastian Kurz
Fotó: AFP

A politikus szerint az sem zárható ki, hogy az elkövető a szeptember 29-i parlamenti választásokon szeretett volna kárt okozni pártjának. A Falter címú hetilap vasárnap belső dokumentumokra hivatkozva az ÖVP-nél tapasztalható esetleges szabálytalanságokról számolt be:

a lap szerint a párt a kampánypénzek egy részét elrejtette a könyvelésében. Sebastian Kurz cáfolta az állításokat, jogi lépéseket fontolgat az ügyben, és kiberbiztonsági cégeket (SEC Consult és CyberTrap) is megbízott az eset kivizsgálásával.

Avi Kravitz kíberbiztonsági szakértő szerint a szerver elleni támadást a július végétől szeptember elejéig tartó időszakban követhették el. Alexander Winterstein kormányszóvivő mélységesen aggasztónak nevezte az esetet, és ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek a biztonság, valamint a demokrácia sértetlenségének biztosítása érdekében. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Harald Vilimsky az ügy mielőbbi teljes kivizsgálására szólított fel. Ausztriában politikai part ellen korábban nem követtek el ehhez hasonló hackertámadást.

hekkertámadás Sebastian Kurz Ausztria
Kapcsolódó cikkek