Közélet

Utcahosszal népszerűbb a busz a vasútnál

A belföldi távolsági személyszállításban az utasszám 1,4 százalékkal mérséklődött, az utaskilométerben mért teljesítmény pedig 1,2 százalékkal nőtt.

Csökkent a helyi közösségi személyszállítás teljesítménye az idei második negyedévben – olvasható a statisztikai hivatal vonatkozó jelentésében. Mint írják, a helyi személyszállítást igénybe vevő utasok száma (ez összesen 527 millió) 0,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az utaskilométerben mért teljesítmény ezzel párhuzamosan alakult, és 0,8 százalékkal maradt el a vizsgált időszakban a tavalyi adatokhoz viszonyítva. Az utasok mintegy háromnegyede egyébként a fővárosban használta a szolgáltatást.

A helyközi személyszállítást belföldön ugyancsak kevesebbszer használták: bár 2019. április–júniusban az utaskilométerben mért teljesítmény (8 milliárd) 2,5 százalékkal nőtt, az utasforgalomban már 1,2 százalékkal (163 millió fővel) csökkent a múlt év második negyedéhez viszonyítva.

Fotó: Fotó: Fehér Gábor

Ezen belül a KSH több kategóriát is elkülönített. A belföldi távolsági személyszállításban az utasszám 1,4 százalékkal mérséklődött, az utaskilométerben mért teljesítmény pedig 1,2 százalékkal nőtt. A nemzetközi utasforgalomban 7,8 százalékkal több utast szállítottak, a teljesítmény ezen a soron 4,9 százalékkal növekedett.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

KSH Q2 2019 személyszállítás
Kapcsolódó cikkek