Közélet

A kórházak adósságára hívja fel a figyelmet az Orvostechnikai Szövetség

A szövetség szerint az egészségügyi ellátórendszer lejárt adósságállománya mára meghaladta a 60 milliárd forintot.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) közleményében arra kéri a kormányt, hogy tegyen azonnali intézkedéseket az egészségügyi intézmények lejárt adósságának rendezése érdekében.

Az OSZ szerint

az egészségügyi ellátórendszer lejárt adósságállománya mára meghaladta a 60 milliárd forintot.

Ez a volumen már nemcsak a beszállító cégek működését, de sok esetben a fennmaradásukat veszélyezteti. Az egészségügy alulfinanszírozottságának tovagyűrűző hatásai miatt a betegellátás is veszélybe kerülhet – olvasható a közleményben. A szövetség szerint

ugyan a felhalmozódott egy részét a kormány időről időre rendezte, de rendszerszintű változtatásokra eddig nem került sor.

A végrehajtandó intézkedéseket mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Pénzügyminisztérium versenyképességi programja tartalmazza. Ráadásul ma Magyarország tudja felmutatni az egyik legnagyobb gazdasági növekedést az Európai Unióban, így elvileg a forrásigényes intézkedések pénzügyi fedezete is a kormány rendelkezésére áll – áll a közleményben.

Fotó: VG / Földi D. Attila

Az OSZ emlékeztet arra, hogy

az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint is nagy terhet jelent a beszállító cégeknek az esetenként 12 hónapot is elérő fizetési késedelem.

A késedelmes fizetés különösen azokat a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat sújtja, amelyeket a Kormány kiemelten kíván támogatni.

Ezért az OSZ arra kéri a kormányt, hogy a tovább nem halogatható és a magyar egészségügy rendszerszintű átalakításához szükséges lépéseket tegye meg. Szerintük ez a változás elsősorban az egészségügyi ellátásokat igénybe vevő magyar emberek érdeke, miközben megoldást nyújtana az egészségügyben dolgozók és az egészségügyet termékekkel, szolgáltatásokkal ellátó vállalkozások problémáira is.

egészségügy ősz Orvostechnikai Szövetség
Kapcsolódó cikkek