Közélet

A katalán kormány elutasítja az ítéletet

„Az ítélet a demokrácia és a katalán társadalom megsértése” – fogalmazott a katalán elnök.

A katalán kormány elutasítja a katalán függetlenségi vezetők elítélését, és a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői döntését „igazságtalannak” és „antidemokratikusnak” tartja – mondta Quim Torra katalán elnök Barcelonában tett televíziós nyilatkozatában.

„Az ítélet a demokrácia és a katalán társadalom megsértése” – fogalmazott a függetlenségpárti politikus, hangsúlyozva, hogy

népszavazást rendezni nem bűncselekmény.

Bejelentette: kormánya kedden rendkívüli ülést tart, ő maga pedig levélben kezdeményez találkozót VI. Fülöp spanyol királlyal, és Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfővel.

Quim Torra
Fotó: AFP

A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben

tizenketten kerültek a vádlottak padjára, közülük kilencen előzetes letartóztatásban vannak, többen csaknem két éve.

A februárban kezdődött per során

a legfelsőbb bíróság 52 tárgyalást tartott és 422 tanút hallgatott meg, köztük Mariano Rajoyt, Spanyolország volt miniszterelnökét.

Az eljárásban a vádlottak ártatlannak vallották magukat az ellenük felhozott vádpontokban. „Az én nézőpontomból semmi, amit tettünk nem bűncselekmény, és azokból a bűncselekményekből, amelyeket nekünk akarnak tulajdonítani, nem követtünk el semmit” – fogalmazott Junqueras.

Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök és egykori kormányának vele együtt külföldre menekült négy tagja ebben az eljárásban nem ült a vádlottak padján, mivel a spanyol bíróság által kért kiadatásukat Belgiumban és Németországban is elutasították. Spanyolországban viszont elfogatóparancs van érvényben ellenük.

per Katalónia bíróság
Kapcsolódó cikkek