Közélet

Akár már az idén költségvetési csontvázak kerülhetnek elő a szekrényből Bukarestben

A makrogazdasági egyensúly helyreállítását, a leváltott baloldali kabinet elhibázottnak vélt gazdasági-pénzügyi intézkedéseinek kijavítását tűzte ki célul a Bukarestben kormányalakítással megbízott jobbközép Ludovic Orban.

Nehéz örökséget hagy maga után a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott bukaresti baloldali kormány, amelynek sokat bírált gazdaságpolitikája roppant kellemetlen intézkedések meghozatalára kényszerítheti a helyébe lépő kabinetet. Az egyéves megszakítással 2012 óta hatalmon lévő román szociáldemokraták (PSD) kormányzása idején az ország GDP-je 73 százalékkal, ezermilliárd lej (1 lej = 70 forint) fölé emelkedett, a kivitel pedig 77 százalékkal nőtt. Ennek és a korábbi ígéretek ellenére viszont nem bővült az infrastruktúra-hálózat, nem épültek kórházak, a kereskedelmi hiány azonban 131 százalékkal, 17 milliárd euró fölé ugrott az elmúlt hét esztendőben.

Fotó: AFP

Elődeihez hasonlóan Románia első női miniszterelnöke, a tavaly januárban hivatalba lépett Viorica Dancila vezette baloldali kabinet is a bér- és nyugdíjemelésen, valamint az adócsökkentésen alapuló fogyasztásra építette gazdaságpolitikáját. Az elmúlt évek során az általános áfakulcsot 24-ről 19 százalékra, az egységes adókulcsot 16-ról 10 százalékra csökkentették, a nettó átlagbér megduplázódott (jelenleg 210 ezer forintnak megfelelő jen), ugyanakkor a nyugdíjak idén szeptembertől 15, a következő két évben pedig további 55 százalékkal emelkednek.

Mindez felpörgette az inflációt, amely az idén a 4 százalékot is meghaladhatja. Mondani sem kell, hogy miután az állam adóbevételeinek 80 százalékát felemészti a megemelt bérek és az öregségi járandóságok fedezése, beruházásokra alig futotta az országban, ráadásul Bukarest a rendelkezésére álló csaknem tízmilliárd eurós uniós költségvetési keretből mindössze 2,3 milliárdot volt képes lehívni nagy infrastrukturális fejlesztésekre.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

kormányváltás Románia
Kapcsolódó cikkek