Közélet

Dinamikus információcserét tesz lehetővé az EESZT adatbázis

Január 1-jéig minden magánegészségügyi szolgáltatónak és fogorvosnak csatlakoznia kell.

A magán- és állami szektor közötti azonnali információcserét teszi lehetővé az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisának bővülése – mondta az emberi erőforrások minisztere az M1-en.

Kásler Miklós hozzátette, a bővülés részeként jövő január 1-jéig minden magánegészségügyi szolgáltatónak és fogorvosnak csatlakoznia kell az EESZT adatbázisához, júniustól pedig már adatot is kell rögzíteniük a felhőbe.

A 2017. november 1-jén indult szolgáltatási tér révén minden beteg adata egy egységes, digitalizált, elektronikus rendszerbe kerül be, amely

25 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertár közreműködésével napi 800 ezer elektronikus receptet dokumentál. A rendszerbe naponta 200 ezer ápolási esemény és 200 ezer dokumentum kerül be.

Hangsúlyozta, hogy az EESZT-ben tárolt adatok pontosak, szükség esetén bármikor elérhetőek és mindez a rendszer teljes védettsége mellett valósul meg.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kitért arra is, hogy az összegyűjtött adatok nemcsak egy-egy betegre nézve, hanem betegségcsoportok tekintetében is hordoznak információt; az egész magyar populációra vonatkoznak, így a Nemzeti Egészségügyi Programok vonatkozásában is fontosak.

A rendszer lehetővé teszi a rizikófaktorok mérését, így a betegségek konkrét megjelenése előtt meg lehet tenni a prevenciós lépéseket.

A magán és az állami szolgáltatók között azonnali információcsere valósulhat meg ezzel, láthatóak legyenek a különböző ellátóknál keletkezett betegadatok, amelyek később a diagnosztikához és a terápiához is elengedhetetlenek.

Használható adatokra van szükség az egészségügyben

Szabó Bálint, az ÁEEK EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztály főosztályvezetője a Világgazdaság „I. Innovációs Fórum – gyógyszeripar és egészségipar” című konferenciáján elmondta, hogy azok a információk, amik ebben a rendszerben vannak, azok, amikre az orvosoknak hagyatkozniuk kellett évtizedek óta. Most jutottak el oda, hogy ezeket szabványosítsák, ez van most folyamatban. Például laborjelentések, szakorvosi javaslatok, háziorvosi dokumentumok – ez az első lépés, nagyon hosszú folyamat lesz

 

Kásler Miklós EESZT Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felhő
Kapcsolódó cikkek