Közélet

Globálisan 130 millió kislány marad ki az oktatásból

2019-ben a világ számos pontján még mindig hátrányból indulnak az életben azok a gyerekek, akik lánynak születtek.

Október 11-e a lánygyermekek nemzetközi napja amelynek alkalmából az UNICEF és partnerei igyekeznek a világ figyelmét a lánygyerekek ügyére irányítani. 2019-ben a világ számos pontján még mindig hátrányból indulnak az életben azok a gyerekek, akik lánynak születtek. Gyerekházasság, nemi alapú erőszak, oktatási egyenlőtlenség, önbizalomproblémák – többek között ezekkel a nehézségekkel kell szembesülniük a lányoknak nap mint nap. Az elmúlt 25 évben számos területen javult a lányok helyzete, de tennivaló még van bőven, erről számolnak be az UNICEF statisztikái is:

Minden évben továbbra is 12 millió lányt adnak 18 éves kora előtt férjhez, véget vetve ezzel a gyermekkoruknak. Azok a lányok, akik gyerekként házasodnak, nagyobb eséllyel fejezik be idő előtt a tanulmányaikat, mint társaik.

  • Globálisan 130 millió 6-17 év közötti lány egyáltalán nem jár iskolába.
  • Világszerte négyből egy 15-19 év közötti lány egyáltalán nem dolgozik és nem is tanul. Összehasonlításként, ez az arány a fiúknál tízből egy.
  • Mintegy 15 millió 15-19 év közötti nő volt már nemi erőszak áldozata az élete során.
  • Fotó: AFP

  • Globálisan a 10-19 évesek körében az új HIV fertőzések áldozatai 74 százalékban lányok.
  • 1,1 milliárd 18 évesnél fiatalabb lány él a világon. A hátrányos nemi megkülönböztetés sokuk életének minden területére hatással van, ez határozza meg mikor és kivel házasodhatnak, részesülnek-e oktatásban, hozzáférnek-e a az egészségügyi szolgáltatásokhoz, vállalhatnak-e munkát.
  • A lányok kilátásai lassan, de biztosan javulnak. Az UNICEF a világ minden táján kormányokkal, partner szervezetekkel és gazdasági szereplők bevonásával küzd a lánygyermekek esélyeinek növelése érdekében. Az elmúlt évtizedben globálisan 15 százalékkal csökkent a gyerekként férjhez adott lányok száma, így

    ma már „csak” ötből egy lányt kényszerítenek házasságra a 18. születésnapja előtt.

    Csökkent a fiatalon édesanyává váló lányok száma is, míg 1995-ben 1000 15-19 év közötti lányra 65 szülés jutott, mára ez a szám 43-ra mérséklődött. 1998 és 2017 között az iskolából kimaradó lányok száma 37,5 százalékkal csökkent. Jelentős eredményeket sikerült elérni az írástudatlanság felszámolásában is: 1995 és 2016 között a 15-24 éves írástudatlan nők száma 42 százalékkal csökkent.

    házasság UNICEF oktatás kislány
    Kapcsolódó cikkek