Közélet

További kérdéseket tesz fel Várhelyinek az Európai Parlament bizottsága

A magyar biztosjelölt háromórás meghallgatáson vett részt.

Várhelyi Olivér biztosjelöltnek írásban kell további kérdésekre válaszolnia az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának – értesült az EUrológus blog. A hivatalos bejelentésre még várni kell, de a portál az EUrologusra hivatkozva azt írja, hogy

meghallgatásával nem győzte meg a bővítési és szomszédságpolitikai portfólió várományosa az EP-képviselőket, így további kérdéseket intéznek hozzá, amire írásban kell majd válaszolnia.

Várhelyi Olivér
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A magyar biztosjelölt csütörtökön egy háromórás meghallgatáson vett részt. A 15 perces bevezetőjét 25 kérdés követte a képviselők részéről. A biztosjelöltként már előzetesen, írásban is kapott kérdéseket a képviselőktől, amelyek egyfelől általános kompetenciájukra, európai elkötelezettségükre, valamint személyi függetlenségükre, másfelől a nekik szánt portfólióra vonatkoztak.

Az első meghallgatás után a frakciók koordinátorai legalább kétharmados többséggel akár rögtön is jóváhagyhatják az érintettek kinevezését, akik ennek hiányában további kérdéseket kapnak írásban. Amennyiben a beérkezett válaszok sem meggyőzőek, akkor újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely – ha még akkor sincsen meg a szükséges koordinátori többség – végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket titkos szavazáson.

Európai Parlament Várhelyi Olivér
Kapcsolódó cikkek