Közélet

Bíróság elé állították a katalán elnököt

Engedetlenség vádjával.

A központi választási bizottság (JEC) döntésével szembeni engedetlenség vádjával bíróság elé állították Quim Torra katalán elnököt hétfőn Barcelonában.

A függetlenségi politikus az április 28-i spanyol parlamenti választásokat megelőzően nem tett eleget a bizottság felszólításának, hogy távolíttassa el a középületekről a politikai szimbólumokat.

A testület megállapítása szerint a sárga szalagok és transzparensek kihelyezésével, amelyek a 2017-ben bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképezik, a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elve megszűnt.

Lehetetlen volt teljesíteni egy illegális rendelkezést

– indokolta tavaszi döntését az elnök a bírósági meghallgatásán, ahol kizárólag védőügyvédje kérdéseire felelt.

Quim Torra
Fotó: AFP

Mint mondta, a választási bizottságnak nem tartozik hatáskörébe, hogy ezekről a jelképekről rendelkezzen, mivel azok szerinte nem propagandát és pártérdekeket szolgálnak, hanem nagy társadalmi konszenzust képviselnek, miszerint a börtönben lévő katalán vezetőket politikai foglyoknak kell tekinteni.

Quim Torra elismerte, hogy nem teljesítette a választási bizottság rendelkezését, de nem tartja magát bűnösnek.

Ügyvédje a politikus felmentését kérte a bíróságtól.

Amennyiben bűnösnek találják, a katalán elnököt eltilthatják a közügyek gyakorlásától, az ügyészség indítványa alapján akár 20 hónapra. Ebben az esetben Quim Torra a madridi legfelsőbb bíróságnál fellebbezhet az ítélet ellen.

katalán válság Quim Torra Spanyolország Katalónia bíróság engedetlenség
Kapcsolódó cikkek