Közélet

Amerika megszállja Európát jövőre

Az Egyesült Államok az elmúlt 25 év legnagyobb hadgyakorlatára készül Európában – jelentette be washingtoni sajtókonferenciáján Christopher Cavoli altábornagy, az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi haderejének parancsnoka.

Az altábornagy a védelmi minisztériumban tartott sajtóértekezleten közölte: a hadgyakorlatot jövőre rendezik, és erre az alkalomra

Washington a már Európában lévő szárazföldi haderejét további 20 ezer katonával erősíti meg.

Mint Cavoli fogalmazott, a hadgyakorlat célja „a katonai erejének demonstrálása” az olyan ellenség számára, mint Oroszország.

Az altábornagy arról tájékoztatott, hogy a mintegy 37 ezer katonát mozgósító hadgyakorlatot tíz európai ország részvételével jövő májusban és júniusban rendezik meg. Az első katonai szállítmányok az Egyesült Államokból februárban indulnak.

Fotó: Shutterstock

Az amerikai légierő és haditengerészet tagjai európai támaszpontokra és kikötőkbe, köztük a franciaországi La Rochelle kikötőjébe érkeznek majd.

A hadgyakorlat keretében például litvániai ejtőernyős gyakorlatot és lengyelországi folyóátkelést is rendeznek majd. Lesz koordinációs hadgyakorlat is, amelyet németországi parancsnokságról vezényelnek.

Christopher Cavoli hangsúlyozta: a Krím-félsziget orosz bekebelezése 2014-ben „felborította” a stratégiai egyensúlyt és „mindent megváltoztatott”.

A sajtótájékoztató után kiadott közleményében a Pentagon leszögezte: amerikai részről a hadgyakorlat célja annak demonstrálása, hogy Washington kész jelentős amerikai haderő gyors bevetésére a NATO támogatására „bármilyen válság esetén”.

hadgyakorlat katona USA
Kapcsolódó cikkek