Közélet

Az oktatásban és az olimpián is helyet követelhet magának a darts

A nemzetközi mezőnyben lehet igazán fejlődni, az évi hatvan-hetven külföldi verseny és az ezzel járó húsz-huszonöt utazás azonban elviszi az éves költségvetésem kétharmadát – mondta a Világ­gazdaságnak Székely „Penge” Pál, Magyarország egyetlen profi dartsversenyzője, aki a darts olimpiai esélyeiről és a sportág hazai hátországáról is beszélt.

Meglepetés, hogy Peter Wright nyerte a dartsvilágbajnokságot?

Igazából nem, már évek óta benne volt a levegőben, hogy Wright vb-t nyerhet. Kiegyensúlyozott volt, ezúttal a nyilakat sem csereberélte a torna során. Az sokkal inkább meglepetés, hogy Michael van Gerwen önmagához képest mennyire nem játszott jól, igaz, így sem tudta senki megszorítani egészen a döntőig.

Milyen tanulságokkal szolgál, és miről marad emlékezetes a most zárult PDC-vb?

Egyre kisebbek a különbségek, kiegyenlítődött a mezőny, és sok az új arc Kelet-Európából és Ázsiából egyaránt. És akkor a női szakaszról még nem is beszéltünk: Szuzuki Mikurunak is megvolt az esélye a továbbjutásra, de végül Fallon Sherrock aratta le a babérokat, aki egészen a harmadik körig jutott.

Van rá esély, hogy legközelebb már Székely Pál is ott legyen a londoni mezőnyben?

Esély mindig van rá. Két éve egy hajszálon, lényegében egy dupla 20-as dobáson múlott, hogy nem jutottam ki a vb-re, de végül a cseh Karel Sedlácek győzött, és jutott fel az Alexandra Palace színpadára a PDC kelet-európai selejtezőjéből. Tavaly csoda kellett volna ahhoz, hogy sikerüljön, nem voltam jó passzban, a végső győztes szlovén Benjamin Pratnemer elképesztő formában volt.

Immár négy éve nem volt kilencnyilas kiszálló a világbajnokságon. Az ilyesmi edzésen is csak nagy ritkán sikerül?

Kilenc tökéletes dobásról van szó, valóban ihletett pillanat, amikor az utolsó nyíl is a helyére kerül. A játékosok többségének soha nem sikerül éles versenyhelyzetben. Edzésen persze összejön, de ezeket nem tartom számon, mint ahogy a 180-as köröket sem strigulázom.

Fotó: Nemzeti Sport – Tumbász Hédi

Belátható időn belül bekerülhet az olimpiai versenynaptárba a darts?

Húsz éven belül igen, és mivel négyéves olimpiai ciklusokról beszélünk, ez nincs is olyan messze. De több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy egyáltalán bemutató sportágként lehetőséget kapjon a darts. Először is egyetlen nemzetközi szervezet égisze alá kell szervezni a versenyeket, mert míg a steel szakágban ott van a PDC és a BDO, addig a soft változatban lényegében gépgyártóként van egy szövetség. A másik pedig a doppingvizsgálatok szigorítása: ahogy az alkohol, úgy minden olyan kábítószer is teljesítménynövelő lehet, ami nem felpörget, hanem nyugtató hatást gyakorol. A magam részéről az alkoholt is kerülöm, ha például megittam egy pohár sört, aznap már nem nyúlok nyílhoz.

Mennyit gyakorol naponta? A dobóedzések mellett kiegészítő sportokat is űz?

Igyekszem napi nettó négy-hat órát a tábla előtt tölteni. A kiegészítő sportok a kocogásban és az állóképesség-fejlesztő gyakorlatokban merülnek ki. Fontos kordában tartani a hát, a váll és a derék izmait, a karra edzés viszont könnyen a dobásbiztonság rovására mehet.

A teljes interjút elolvashatják a Világgazdaság keddi számában

vilábajnokság darts Székely „Penge” Pál
Kapcsolódó cikkek