Magyar gazdaság

Az oktatásban és az olimpián is helyet követelhet magának a darts

 A nemzetközi mezőnyben lehet igazán fejlődni, az évi hatvan-hetven külföldi verseny és az ezzel járó húsz-huszonöt utazás azonban elviszi az éves költségvetésem kétharmadát – mondta a Világ­gazdaságnak Székely „Penge” Pál, Magyarország egyetlen profi dartsversenyzője, aki a darts olimpiai esélyeiről és a sportág hazai hátországáról is beszélt.

Meglepetés, hogy Peter Wright nyerte a dartsvilágbajnokságot?

Igazából nem, már évek óta benne volt a levegőben, hogy Wright vb-t nyerhet. Kiegyensúlyozott volt, ezúttal a nyilakat sem csereberélte a torna során. Az sokkal inkább meglepetés, hogy Michael van Gerwen önmagához képest mennyire nem játszott jól, igaz, így sem tudta senki megszorítani egészen a döntőig.

Milyen tanulságokkal szolgál, és miről marad emlékezetes a most zárult PDC-vb?

Egyre kisebbek a különbségek, kiegyenlítődött a mezőny, és sok az új arc Kelet-Európából és Ázsiából egyaránt. És akkor a női szakaszról még nem is beszéltünk: Szuzuki Mikurunak is megvolt az esélye a továbbjutásra, de végül Fallon Sherrock aratta le a babérokat, aki egészen a harmadik körig jutott.

Van rá esély, hogy legközelebb már Székely Pál is ott legyen

a londoni mezőnyben?

Esély mindig van rá. Két éve egy hajszálon, lényegében egy dupla 20-as dobáson múlott, hogy nem jutottam ki a vb-re, de végül a cseh Karel Sedlácek győzött, és jutott fel az Alexandra Palace színpadára a PDC kelet-európai selejtezőjéből. Tavaly csoda kellett volna ahhoz, hogy sikerüljön, nem voltam jó passzban, a végső győztes szlovén Benjamin Pratnemer elképesztő formában volt.

Immár négy éve nem volt kilencnyilas kiszálló a világbajnokságon. Az ilyesmi edzésen is csak nagy ritkán sikerül?

Kilenc tökéletes dobásról van szó, valóban ihletett pillanat, amikor az utolsó nyíl is a helyére kerül. A játékosok többségének soha nem sikerül éles versenyhelyzetben. Edzésen persze összejön, de ezeket nem tartom számon, mint ahogy a 180-as köröket sem strigulázom.

Belátható időn belül bekerülhet az olimpiai versenynaptárba

a darts?

Húsz éven belül igen, és mivel négyéves olimpiai ciklusokról beszélünk, ez nincs is olyan messze. De több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy egyáltalán bemutató sportágként lehetőséget kapjon a darts. Először is egyetlen nemzetközi szervezet égisze alá kell szervezni a versenyeket, mert míg a steel szakágban ott van a PDC és a BDO, addig a soft változatban lényegében gépgyártóként van egy szövetség. A másik pedig a doppingvizsgálatok szigorítása: ahogy az alkohol, úgy minden olyan kábítószer is teljesítménynövelő lehet, ami nem felpörget, hanem nyugtató hatást gyakorol. A magam részéről az alkoholt is kerülöm, ha például megittam egy pohár sört, aznap már nem nyúlok nyílhoz.

Mennyit gyakorol naponta? A dobóedzések mellett kiegészítő sportokat is űz?

Igyekszem napi nettó négy-hat órát a tábla előtt tölteni. A kiegészítő sportok a kocogásban és az állóképesség-fejlesztő gyakorlatokban merülnek ki. Fontos kordában tartani a hát, a váll és a derék izmait, a karra edzés viszont könnyen a dobásbiztonság rovására mehet.

Mekkora összegből gazdálkodnak az elithez tartozó holland, angol vagy épp skót játékosok?

Nagyon változó, például amikor a csúcson lévő Phil Taylor egymillió font felett keresett évente a versenyzéssel, egy interjúban elárulta, hogy ennek a többszörösét kapja még pluszban a szponzoraitól. A topjátékosok több százezer fontos megállapodásokat is köthetnek a támogatókkal, akiknek egyre szélesebb a körük. Míg korábban a sportszergyártó és -forgalmazó cégeken kívül szinte csak fogadási oldalak álltak anyagilag is a dartsjátékosok mögé, addig az utóbbi időben megjelentek az építőipari cégek, az áruházláncok, de említhetem akár az SAP-t is. Egy PDC-versenyhétvége az utazással, a szállással és a nevezéssel 400-500 ezer forintból hozható ki, a BDO-nál vagy egy amatőrversenyen ez az összeg 150-200 ezerre szorítható le. Ha valaki három hét kivételével egész évben versenyez, ezeket az összegeket kell csak felszorozni.

Magyarországon mit jelent profi dartsjátékosnak lenni? Mekkora

a büdzséje évente?

Korábban informatikatanár voltam, és a szabadidőmben játszottam, de két éve a dartsból és a dartsnak élek. Évente 12-15 millió forintból gazdálkodom, ebben benne van a fizetésem is. Kelet-európai szinten is vannak olyan riválisok, akiknek két-háromszoros a költségvetésük. Az összeg kétharmadát viszik el a versenyzés költségei, sőt olykor a pénzdíjak egy részét is vissza kell forgatni. Évente 60-70 versenyen veszek részt, de mivel egy helyszínen több versenyt is rendeznek egy hétvége alatt, emögött 20-25 utazás áll. Tavaly túlhajszoltam magam, hiszen 80 fölé kúszott a versenyszám, és az is kimerítő volt, hogy csak külföldön álltam rajthoz. Bár a fejlődéshez tényleg nemzetközi mezőny kell, 2020-ban például újra elindulok a hétállomásos magyar bajnokságon, amelyet tavaly kihagytam, de előtte, 2015 és 2018 között sorozatban négyszer is megnyertem. Emellett a BDO vagy a WDF helyett egyértelműen a PDC versenyeire koncentrálok. A Pro Tour-kártya megszerzése a célom, de ha ez nem sikerülne, akkor a Challenge Tourra sem vigaszágként tekintek.

Májusban megmérkőzött Raymond van Barnevelddel is. Mit tapasztalt?

Bár 6-2-es vereséget szenvedtem Zwolléban, bakancslistás meccs volt, hiszen a sportág legendájáról, egy ötszörös világbajnokról van szó. Ez volt az utolsó szezonjának az utolsó hollandiai versenye, ami tovább növelte az izgalmakat. Ráadásul vezettem 1-0-ra, ami lehetett volna 2-0 is, de elkövettem egy nagy hibát, és onnantól hengerelt Barneveld. A PDC European Tour más világ, azzal, hogy kijutottam Zwolléba, és ott kikaptam az első fordulóban, 1500 fontot kerestem, míg a Hungarian Open megnyerése ezer eurót ér.

Ha a mostani duplája lenne a rendelkezésére álló pénzügyi keret, mit csinálna másképp?

Sok mindent, például magasan jegyzett külföldi edzőpartnerekkel is készülnék, de a mostani büdzsébe nem fér bele, hogy Bécsbe, Prágába vagy épp Varsóba utazgassak. Nagy előrelépés lenne, ha nem hat-nyolc hónapra, hanem legalább két-két és fél évvel előre biztosított lenne az anyagi háttér, ám több 2020-as és 2021-es megállapodásom függőben van.

Mekkora hátországa van itthon a dartsnak?

A Magyar Darts Szövetség által kibocsátott versenyengedéllyel több mint kétezren rendelkeznek, a játékosok mögött mintegy száz klub áll. Nagyobb a merítés, mint például Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában vagy akár Lengyelországban. Bár Csehországban bő tízezren versenyeznek, ott nem a steel, hanem a soft szakág a népszerűbb. Az amatőrversenyeken indulók száma a 100-200 ezret is eléri, elképesztően népszerű tehát Magyarországon a darts, egy-egy hazai nevezési létszámra még a britek is rácsodálkoznak.

Ha a merítés adott, mi a következő szint?

A nézettség már van akkora, hogy nyissanak a darts felé a szponzorok, a most zárult vb alatt például szinte már túltelített volt a reklámidő. Ez nem véletlen, hiszen egy idősávban volt az El Clásico és a dartsközvetítés, és az utóbbit sokkal többen követték nyomon. A hagyományosan január 1-jére kiírt döntő pedig a páratlan években az egyik, ha nem a legnézettebb sportesemény, a páros években azért a labdarúgó-világ- vagy -Európa-bajnokság vagy az olimpia viszi a prímet. Emellett meg kell találni azokat az embereket, akik tudnak és akarnak rengeteg időt, energiát beleölni a sportágba, mert sok türelemmel lehet csak egyik szintről a másikra jutni.

A sakk mintájára a darts is beépíthető az oktatásba? Főként milyen készségeket fejleszt?

Ezt a célt szolgálja az általam fejlesztett Darts Matek Program, amely egy interaktív oktatási segédeszköz. Segít elsajátítani az alapműveleteket, gyors fejszámolásra tanít, és bevezet a kombinatorika világába. Egy dartsjátékos mintájára a matematikával ismerkedő kisiskolásnak is sikerélményt ad, ha egy nagy, bonyolultnak tűnő műveletet apró elemeire bontva old meg. Az a célunk, hogy a program minél több hazai és nemzetközi iskolában legyen a mindennapos matekóra része.

A hazai amatőrversenyek bázisa immár

100-200

ezer főre tehető

Ezek is érdekelhetik