Közélet

Megszólalt az Oscar-jelölés után a magyar filmügyi kormánybiztos

Káel Csaba szerint kiemelkedő eredmény, hogy egyre gyakrabban jut el magyar alkotás a világ legnagyobb presztízsű filmes díja közelébe.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Akik maradtak című film eljutott az Oscar-díj előszobájáig, figyelemre méltó elismerés, hogy az alkotást az amerikai filmakadémia 93 filmből választotta be a szűkített listán szereplő, legjobbaknak vélt 10 mű közé

– mondta Káel Csabaa magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos .Az amerikai filmakadémia hétfőn jelentette be 24 kategóriában Oscar-jelöléseit Los Angelesben. A legjobb nemzetközi film kategória öt jelöltje közé végül nem került be Tóth Barnabás alkotása, az Akik maradtak című magyar film.

Káel Csaba filmrendezõ, filmügyi biztos
MTI/Vajda János

Káel Csaba szerint kiemelkedő eredmény, hogy az utóbbi időszakban egyre gyakrabban jut el magyar alkotás a világ legnagyobb presztízsű filmes díja közelébe.

„Ahogy a nemrégiben az Örök tél című másik magyar televíziós alkotás által elnyert Nemzetközi Emmy-díj, úgy ez a mai jelölés is nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét.

Fontosnak tartom, hogy a televíziós formátumokat is tovább erősítsük, színvonalas és közönséget vonzó sikeres alkotások szülessenek” – fogalmazott Káel Csaba, aki az elmúlt napokban a Palm Springs-i filmfesztiválon képviselte a magyar filmipart az Egyesült Államokban.

Kollarik Tamás, a médiatanács egykori tagja, a Magyar Média Mecenatúra Program ötletgazdája és koordinátora azt hangsúlyozta, hogy „bár az Akik maradtak című film végül sajnos nem jutott el az Oscar-jelölésig, mégis egy olyan filmnek, ami alapvetően nem moziforgalmazásra készült, költségvetése pedig eltörpül a nagy európai vagy amerikai filmeké mellett, már az is hatalmas siker, hogy bekerült a legjobb 10 közé”

Kollarik Tamás emlékeztetett arra, hogy a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott filmek több mint 400 rangos hazai és nemzetközi díjat gyűjtöttek be az évek során.

 

Oscar-díj film Káel Csaba
Kapcsolódó cikkek