Közélet

Többen meghaltak a bagdadi tüntetéseken

A rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be Irak fővárosában.

Két tüntető életét vesztette és huszonöten megsérültek a pénteki tüntetéseken Bagdadban a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban – közölték az iraki rendőrségi és egészségügyi források.

A rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be a tüntetők oszlatására a Mohammed al-Kászim sugárúton a kora esti órákban.

A nap folyamán egy másik megmozduláson tüntetők tízezrei özönlettek Bagdad belvárosába Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok felhívására, hogy az amerikai csapatkivonást követeljék. A kezdeti aggályok ellenére ez a tiltakozás békés maradt, amiben nagy szerepet játszott, hogy messze tartották az amerikai nagykövetségtől.

This is #IRAQ

Mass protests against US occupation in #Baghdad#IraqMillionManMarch pic.twitter.com/cC2S8WWA7N

— 🇮🇶Iraq & Middle East Updates (@IraqLiveUpdate) January 24, 2020

Irakot október eleje óta bénítják meg tömegtüntetések, a tiltakozók – többségükben fiatalok – az általuk korruptnak tekintett és az irakiak többségét szegénységben tartó politikai elit távozását és független kormányfő kinevezését követelik.

Az elmúlt hónapok tüntetései során eddig legalább 500 ember halt meg.

Fotó: AFP

Az iraki parlament január elején elfogadott egy határozatot, amely a külföldi csapatok kivonására szólított fel. A lépés oka az volt, hogy az Egyesült Államok iraki területen dróncsapással likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegységének parancsnokát, valamint Abu Mahdi al-Muhandiszt, az iráni támogatású iraki milíciákat tömörítő Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) egyik vezetőjét.

A külföldi katonák a Washington vezette terrorellenes koalíció részeként küzdöttek az Iszlám Állam dzsihadistái ellen Irakban. Annak ellenére, hogy az iraki kormány 2017 végén bejelentette, hogy sikerült győzelmet aratni a szélsőségesek fölött, továbbra is mintegy ötezer amerikai katona állomásozik az országban.

Irak tüntetés
Kapcsolódó cikkek