Közélet

Valamivel több az üres praxis

Tavaly év elején még 670 praxis állt üresen, vagyis egy év alatt 55-tel nőtt azoknak a praxisoknak a száma, ahol nincs orvos.

K. R. | Idén januárban 469 háziorvosi és 256 alapellátó fogorvosi praxis állt üresen, így 725 praxisban helyettesítéssel oldják meg a betegek ellátását.

Tavaly év elején még 670 praxis állt üresen, vagyis egy év alatt 55-tel nőtt azoknak a praxisoknak a száma, ahol nincs orvos – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatokból.

A betöltetlen praxisok támogatására létrehozott letelepedési és praxispályázatokat nem tartom közép- és hosszú távon életképesnek

– mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunknak adott, korábbi interjújában.

Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

Hozzátette: ha valahol nem működik egy praxis, annak oka van, és ezt nem szüntetik meg a pályázatok. A NEAK idén is megnyitotta a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására a pályázatokat, összesen 1 milliárd 250 millió forint értékben.

Információink szerint nincs nagy érdeklődés az üres praxisokra.

Az alapellátásban lévő praxisok száma 2018-ban is 70-nel csökkent, akkor a háziorvosok száma 4677 volt

– olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Egészségügyi évkönyvében.

Ahhoz, hogy Magyarországon az egészségügyi ellátás optimálisan biztosítható legyen, 21 920 orvosra van szükség. Két éve összesen 20 299 állás volt betöltve, 1621 állásban pedig nem dolgozott orvos.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában

NEAK KSH 2019 üres praxisok 2018
Kapcsolódó cikkek