Közélet

Százmilliókat költött ingatlanjaira Gyurcsány Ferenc

Korábbi cikkünk nyomán a teljesség igénye nélkül részletezte a DK Gyurcsány Ferenc elnök elmúlt négy évi legnagyobb kiadásait.

„A vagyonnyilatkozattételi kötelezettség célja a politikusok vagyongyarapodásának az ellenőrzése, nem pedig a pénzköltési szokásaik feltérképezése, tehát nem annak a vizsgálata, hogy a politikus mire költötte az adózott jövedelmét” – reagált a Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatáról és vagyoni helyzetéről szóló szerdai írásunkra Barkóczi Balázs, a DK szóvivője. Cikkünkben egyebek mellett azt írtuk, hogy az elnök vagyona 1,1 milliárd forinttal csökkent.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Barkóczi Balázs válaszában úgy fogalmazott, hogy a teljesség igénye nélkül részletezi Gyurcsány Ferenc elmúlt négy évi legnagyobb kiadásait. Eszerint

  • a vállalkozásból kivont jövedelem utáni és egyéb közteher megfizetése: 300 millió forint;
  • Dobrev Klára számláján lévő és vagyonnyilatkozatában szereplő összeg 200 millió forint;
  • a szemlőhegyi ház belső felújítása, és átépítése 100 millió forint volt.
  • A kötcsei ház melletti újabb épület építése, valamint a tetőtér beépítése további 100 millió forintot vitt el.
  • E mellett rendszeres havi támogatást adott Gyurcsány Ferenc a megélhetéshez, gyerekek taníttatásához, illetve a rokonoknak is. Ez 70 millió forintot tett ki.
  • Nehéz helyzetű családok, civil szervezetek támogatása, a Demokratikus Koalíciónak adott támogatás 70 millió forint volt.
  • Két nagyobbik gyermekének pedig a lakásvásárlására és felújítására költött 80 millió forintot.
  • Feltett további kérdésünkre azonban, hogy mi okozta azt, hogy – Gyurcsány Ferenc cége – az Altus Portfóliókezelő Kft. az elmúlt években veszteséget termelt, illetve láthatóan egyre csökken saját vagyona, nem kaptunk választ. Az sem derült ki a levélből, hogy mely újabb ingatlanügylete az, amelynek csak a foglalója eléri a 225 millió forintot.

    Több mint egymilliárd forint útja tisztázatlan Gyurcsány nyilatkozataiban

    Nagyjából havi 23 millió forintot költhetett az elmúlt négy évben Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció pártelnöke – legalábbis erre lehet következtetni az elmúlt négy évben leadott vagyonnyilatkozataiból.

     

    Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozat
    Kapcsolódó cikkek