Közélet

Törökország megtorlással fenyeget

Ankara Bassár el-Aszadnak címezte a fenyegetést.

Törökország megtorlást helyezett kilátásba Bassár el-Aszad szíriai elnöknek címzett fenyegetésében, ha a szíriai kormányerők nem hagynak fel a török katonák elleni támadásokkal a szíriai Idlíb tartományban.

A rezsimnek tisztában kell lennie azzal, hogy Törökország nem tanúsít önmérsékletet, ha megismétlődnek a támadások katonáink ellen

– hangoztatta Fuat Oktay török alelnök szombaton az állami televízióban nyilatkozva. Hangsúlyozta, hogy ezt Oroszországnak is megüzenték.

Törökország a mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyvereseket támogatja, míg Oroszország a damaszkuszi kormány szövetségese a 2011 óta zajló szíriai polgárháborúban.

A jórészt a kormányellenes erők kezén lévő szíriai tartományban kiéleződő feszültség volt a témája Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai telefonbeszélgetésének, illetve Valerij Geraszimov orosz és Yasar Güler török vezérkari főnök csütörtöki egyeztetésének. A kérdést a tervek szerint vasárnap megvitatja Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Fotó: MTI/AP/Gait esz-Szajed / MTI/AP

Cavusoglu szombaton Münchenben közölte, hogy török küldöttség utazik hétfőn Moszkvába az idlíbi helyzet megvitatására.

Egy meg nem nevezett orosz katonadiplomáciai forrás szombaton azzal vádolta Törökországot, hogy fegyverekkel és harci járművekkel látja el a szövetséges szíriai arab milíciákat az idlíbi feszültségmentesítési övezetben, emellett növeli ott tartózkodó csapatai létszámát.

Mint mondta, Törökország több mint 70 harckocsit, mintegy 200 páncélozott járművet és 80 nehéztüzérségi eszközt állomásoztat a térségben. A forrás szerint a török fegyverek jelentős része a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistáinak kezébe jut. Hozzáfűzte, hogy a szíriai kormányerők szerint egyre gyakrabban tűnnek fel török gyártmányú páncélozott járművek a szélsőségesek soraiban.

A szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát a felkelők kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. Idlíb nagy részét, valamint a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a HTS dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve török támogatást élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A damaszkuszi erők műveletei ráadásul az elmúlt hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriára vonatkozóan.

Törökország Sziria
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek