Közélet

A Magyar Orvosi Kamara újabb intézkedéseket javasol a kormánynak

A MOK szükségesnek tartja a lakhely elhagyásának korlátozását is: csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére szűkítve azt.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége javaslatcsomaggal állt elő a koronavírus okozta járvány megfékezésére – áll a Magyar Orvosi Kamara (MOK) oldalán. Mint írják, a sikeres fellépéshez elengedhetetlenek voltak azok az intézkedések, amelyek a lakosság egymás közötti érintkezését radikálisan csökkentették.

„Megvannak azok a csatornák, amelyeken az operatív törzshöz eljuthatnak a javaslatok” – fogalmazott Kovács Zoltán államtitkár az operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón. A Magyar Orvosi Kamara sajtón keresztüli „üzengetését” politikai haszonszerzésnek tekinti.

A világ sok fejlett országában, ahol ezeket az intézkedéseket nem hozták meg, a járvány terjedése egyre gyorsul és a betegek száma mostanra túllépte a napi 10 ezer új esetet, amit a halálozások számának hasonlóan gyors növekedése is követ – közölte a MOK.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A kamaránál úgy vélik, hogy az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50-60 ezer is lehet.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ezért az alábbi intézkedések bevezetését javasolja a kormánynak:

  • Más országokhoz hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében.
  • Szükségesnek tartják a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére szűkítve azt.
  • Javasoljuk olyan egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel az intézkedéssel a védőeszközök elérhetőségét koncentrálják és az ellátást hatékonyabbá tehetik.
  • A lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a várakozás és az ellátás során is legalább két méter távolságot tarthassanak egymástól.
  • Meg kell vizsgálni annak kivitelezhetőségét, hogy a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt.
  • Az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhatnak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell. A kórházakba csak sebészi szájmaszkban és kézfertőtlenítést követően lehessen belépni, ennek feltételeit a bejáratoknál biztosítani kell.
  • A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenzik. A legrosszabb prognózisú csoportot tennék ki ezzel a legnagyobb kockázatnak.
  • Minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben biztosítsák a koronavírus-teszt elvégzésének lehetőségét, annak érdekében, hogy a fertőzött betegeket időben elkülöníthessék és az egészségügyi személyzet védelme is eredményesebben legyen megoldható.
  • A szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el.
  • Engedélyezzék az arra felkészült laboratóriumok által a koronavírus vizsgálatok végrehajtását, az NNK nemzeti referencia laboratóriuma a pozitív eseteket erősítse meg. A megerősítő vizsgálat eredményéig a beteggel a megfelelő protokoll szerint járjanak el. A kontaktok kutatása a járvány jelenlegi szakaszában lehetséges és indokolt, a rendelkezésre álló teszteket ilyenkor kell felhasználni.
  • Országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is.
  • A fenti intézkedések bevezetését követően a MOK szerint 10-14 nappal várhatóan megállna a új esetek számának gyors növekedése, majd

    nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne.

    Úgy vélik, hogy az azonnali intézkedésekkel az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést is kezelhető szinten lehet tartani.

    A megfelelő járványügyi intézkedések, a járvány hatékony kezelése a lakosság egészségének és életének védelmén túl hozzájárul a gazdaság mielőbbi újraindításához, és az élet- és munkakörülmények normalizálódásához, valamint összességében mérsékli a járványra fordított kiadásokat – olvasható a MOK honlapján.

    Elhunyt az első koronavírusos beteg Magyarországon

    Vasárnap életét vesztette egy 75 éves férfi.

    Egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a világban

    A világon eddig több mint 150 ezren betegedtek meg eddig, és 5700-an haltak meg. Újabb 175 ember halt meg Olaszországban szombaton. Ausztria is Olaszország sorsára jutott, kijárási korlátozást vezetnek be. Spanyolország szükségállapot bevezetésével korlátozza lakosai szabad mozgását. Norvégia, Észtország és Litvánia is lezárja határait. Magyarországon vasárnap reggel már 32 fertőzöttről tudtak.

     

    Magyar Orvosi Kamara koronavírus
    Kapcsolódó cikkek