Közélet

Az üres utcákat az üres lelátók követik

Közleményeket kiadó szövetségek, fertőzött játékosok, üres lelátók és törölt fogadások és események – ez jellemzi a világ sportéletét. A koronavírus lakatot tett a stadionok kapuira.

A koronavírus elleni óvintézkedéseknek a sportesemények is áldozatul estek: a futballtól kezdve a jégkorongon át egészen a kosárlabdáig. Számos ligában zárt kapus meccseket rendeznek, sok helyütt pedig elmaradnak a meccsek.

Andorrától az Egyesült Államokig reagáltak a szövetségek a fertőzésre.

A testületek döntései teljesen érthetőek: egy-egy sporteseményre több ezer, több tízezer ember gyűlik össze, a fertőzés veszélye emiatt óriási. Az európai labdarúgó-szövetségek közül péntekre szinte mindegyikük nemet mondott a meccsek megrendezésére. Az öreg kontinens legnívósabb bajnokságai közül a franciát, az olaszt, az angolt és a spanyolt már halasztották, a német meccseket jelen állás szerint még megrendezik. A berlini és kölni rangadókat azonban csak a televízió képernyői előtt lehet követni.

Így többek között Nagy Ádám, Sallói Dániel, Bese Barnabás és Kalmár Zsolt sem húzhatja fel a stoplist.

A nemzeti bajnokságok közül Európában a török, a magyar, a szerb, az orosz és az ukrán mérkőzéseket egyelőre nem fújták le.

A nemzeti bajnokság mellett azonban a futball ünnepének számító Bajnokok Ligáját, valamint annak „kistestvérét”, az Európa-ligát is szüneteltetik – erről az UEFA tájékoztatott a hivatalos Twitter-oldalán.

In the light of developments due to the spread of COVID-19 in Europe and related decisions made by different governments, all UEFA club competitions matches scheduled next week are postponed. #UCL and #UEL quarter-final draws have also been postponed.

Full statement: 👇

— UEFA (@UEFA) March 13, 2020

A grémium hozzátette: a sorsolásokat ennek fényében elhalasztják, és konzultálni fognak a nemzeti bajnokságok vezetőivel.

Mit nézünk a nyáron?

Sok szurkolóban felmerül a kérdés, hogy a négy éve várt, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságnak mi lesz a sorsa. Jelen állás szerint úgy tudjuk, hogy az UEFA kedden jelenti be a torna elhalasztását. Korábban optimistán álltak az ügyhöz, úgy vélték: megrendezik a kontinensviadalt.

Fotó: Paulo Oliveira / DPI / NurPhoto / AFP

A futballistákat sem kíméli a kór

A futball őshazájának számító Angliában a Watford edzését kellett félbeszakítani – a játékosok egy része rosszullétre panaszkodott –, a Chelsea focistájának, Callum Hudson-Odoinak pozitív lett a tesztje, a Manchester City védője, Benjamin Mendy pedig önkéntes karanténba vonult. Az Arsenal edzője, Mikel Arteta megfertőződött.

A vírus gócpontjának számító Olaszországban a Juventus bekkje, Daniele Rugani jelentett beteget, a sampdoriás Manolo Gabbiadininek szintén pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Zárt kapus NB.1

Hazánkban zárt kapuk mögött rendezik meg a bajnokikat – minden osztályban.

Fotó: Uwe Anspach/dpa/AFP

Kosárlabda

Csütörtökön a FIBA hivatalos közleményben tudatta, hogy a koronavírus terjedése miatt március 13-ától határozatlan ideig felfüggeszti az összes sorozatát. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség hangsúlyozta, hogy folyamatosan követik az eseményeket, és ezeknek megfelelően tárgyalnak majd az újrakezdésről vagy arról, hogy ennek az idénynek vége – közölte a kezdo5.hu hírpotál.

Közben az Euroliga is reagált – ma tárgyal a csapatokkal a szezon ideiglenes beszüntetéséről. Borítékolható, hogy az első számú európai kupasorozatban is beszüntetik a meccseket, legalábbis egy időre.

Bizonytalan időre felfüggesztették az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) idei szezonját,

miután szerdán pozitív lett Rudy Gobertnek, a Utah Jazz egyik játékosának tesztje.

Szerdán a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége is úgy döntött, hogy március 12-én éjféltől a magyar bajnoki kosárlabda mérkőzéseket csak zárt kapuk mögött, nézők jelenléte nélkül lehet lejátszani.

Frissítés: Az MKOSZ pénteken délután mind a férfi, mind a női bajnokságot leállította.

Kézilabda

Az MKSZ elhalasztotta a március végére tervezett női Európa-bajnoki selejtezőket. A magyar csapat 25-én és 28-án is Montenegróval találkozott volna, előbb Érden, majd Niksicsben. A hazai szövetség eredetileg zárt kapuk mögött rendezte volna az itthoni meccset, de erre azonban nincs lehetőség.

A koronavírus-járvány miatt április 12-ig szünetelnek az európai kézilabdakupák, a kontinentális szövetség (EHF) pénteki döntése öt magyar csapatot is érint.

Az EHF honlapjának híradása szerint nem rendezik meg márciusban a férfi Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának első fordulóját, amelynek tétje a negyeddöntőbe jutás. Ebben a szakaszban a Telekom Veszprém a lengyel Orlen Wisla Plock, a MOL-Pick Szeged pedig a címvédő északmacedón Vardar Szkopje csapatával találkozik majd.

Elhalasztják a női Bajnokok Ligája áprilisi negyeddöntőit is, köztük a címvédő Győri Audi ETO KC meccseit a román CSM Bucuresti együttesével szemben. A női EHF Kupa áprilisra tervezett elődöntőit is később játsszák, ez a címvédő Siófok KC és a dán Odense HB párharcát is érinti.

A férfi EHF Kupa csoportkörének ötödik és hatodik fordulójára sem kerül sor márciusban, vagyis a Grundfos Tatabánya KC egy későbbi időpontban utazik a spanyol BM Logrono La Rioja csapatához, és máskor fogadja Győrben a német Füchse Berlint.

Elhalasztották továbbá a férfi Challenge Kupa negyeddöntőit és a női Challenge Kupa elődöntőit is.

A SEHA-ligában a szombatra kiírt Telekom Veszprém–RK Vojvodina meccset határozatlan időre elhalasztották.

Tenisz

A férfi tenisztornákat szervező ATP, illetve a női vonalért felelős WTA a koronavírus-járvány miatt

hat hétre felfüggesztette a versenysorozatot, így az áprilisi, budapesti férfi viadal, illetve a női Fed Kupa döntő is elmarad.

Fotó: AFP

A magyar szövetség (MTSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint az ATP a vírus globális kitörése következtében fellépő egészségügyi és biztonsági kérdések miatt hozta meg döntését. Ennek következtében – miután nemrég elhalasztották a miami tornát – elmarad a houstoni, a marrákesi, a monte-carlói, a barcelonai verseny mellett az április 20. és 26. között meghirdetett Hungarian Open is.

Forma-1

A rendezők törölték pénteken reggel a Forma-1 hét végi szezonnyitó versenyét, az Ausztrál Nagydíjat a koronavírus-járvány miatt. Csupán néhány órával azelőtt döntöttek erről, hogy megkezdődött volna az első hivatalos edzés. Néhány órával korábban a McLaren csapat visszalépett a versenytől, mert pozitív lett egyik tagjának koronavírus-tesztje. Ezután a FIA a maradék kilenc csapat képviselőivel és a rendezőkkel tanácskozást tartott, és többségi szavazással döntöttek a törlés mellett. Egyelőre nem lehet tudni, hogy magával a szezonnal mi lesz, de az áprilisi Kínai Nagydíjat már korábban törölték.

Jégkorong

Mind Európában, mind a tengerentúlon elhalasztják a jégkorongmeccseket. Pár kivétel van ez alól, többek között az oroszok, fehéroroszok megtartják a rangadóikat. A svédeknél nagy kedvencnek számító sportban csak pár meccset érintett a korlátozás.

Kerékpár

A magyarországi szakaszok törlése után pénteken kora délután a szervezők bejelentették: elhalasztják a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt a koronavírus-járvány miatt – tájékoztatott a távirati iroda.

kosárlabda meccs sport koronavírus MLSZ futball halasztás szövetség
Kapcsolódó cikkek