Közélet

Jelentősen csökkennek a várólisták

A legfrissebb nyilvántartás szerint az országban több mint tízezren várnak szürkehályog-műtétre.

Az idén is ötmilliárd forint áll rendelkezésre a fekvőbeteg-ellátó intézmények várólistáinak rövidítésére, a 2014 és 2019 közötti összeg 27,2 milliárd forint volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint.

Mint ezekből kiderül, míg 2012 júniusában 70,2 ezer beteg várt valamilyen beavatkozásra, 2020 januárjában csak 23,8 ezer, azaz a csökkenés 66 százalékos.

A legfrissebb nyilvántartás szerint az országban több mint tízezren várnak szürkehályog-műtétre, az átlagos várakozási idő 62 nap, de ez az idő az elmúlt hat hónap átlagában a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban 103 nap, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban pedig 11 nap volt.

Fotó: Shutterstock

A Bajcsyban az elmúlt bő fél évben 1150 beteget operáltak meg, és 721-en várnak a sorukra. Térdprotézisműtétet több mint 5400-an szeretnének, e betegeknek átlagosan 321 napig kell türelemmel lenniük, a 3500 csípőprotézisre várónak pedig 234 napig.

Az Uzsoki Utcai Kórházban az elmúlt fél évben átlagosan 18 napon belül sorra kerültek a betegek, az elmúlt hat-hét hónapban több mint 490 műtétre került sor, és 24 esedékes.

A NEAK az idén várhatóan a járóbeteg-ellátásban is bevezeti az országos betegfogadási rendszert – erről korábban egy konferencián Kiss Zsolt főigazgató beszélt. Évente akár 60 millió esetet rögzítenének, ami sokszorosa a 180 ezres kórházi várólistának. Az a cél, hogy már a beutaló kiadásakor lehessen időpontot foglalni elektronikusan.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

NEAK kórházi várólista egynapos ellátás
Kapcsolódó cikkek