Közélet

Két koronavírusos-fertőzöttet találtak Magyarországon

A miniszterelnök Facebookon bejelentette, hogy két koronavírus-fertőzött is van Magyarországon.

Megvan az első fertőzött, sőt mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani

– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora este a közösségi oldalán, miután részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztérium épületében.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Két Magyarországon tanuló iráni diákról van szó, egyelőre tünetmentesek.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy az operatív törzs megállapította, hogy a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel, a megfelelő létszámú orvos és ápoló, eszközök és jogszabályok rendelkezésre állnak.

A részletekről rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője, és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Szlávik János elmondta:

az iskolakezdés előtt mindketten Iránban voltak, az újévet ünnepelték. Az egyik esetben a diák maga érkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy megfertőződött-e, a másiknál az enyhe tünetek miatt végezték el a tesztet.

Az Infostart szemléje szerint a délután folyamán az egyik diák házastársát és a másik barátnőjét is a kórházba vitték, izolálták őket. Hangsúlyozta, a két diáknak enyhe tüneteik vannak, nem lázasak, de a fertőzés miatt elkülönítették a fiatalokat. Azt még nem tudják, hogy hogyan kapták el a fertőzést.

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/152961749136277/

Lakatos Tibor elmondta, a diákok kapcsolatrendszerének feltérképezése már zajlik. Felkészültek a zöld számon és az elektronikus levélben érkező kérdések megválaszolására. A délután két órás adatok óta, bár még a vírusfertőzés ténye nem volt ismert, már százzal nőtt a telefonos érdeklődések száma.

fertőzés belföld koronavírus
Kapcsolódó cikkek