Közélet

Év végéig felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

Minden magánszemély és minden vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük – jelentette be Orbán Viktor.

Minden magánszemély és minden vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon. Elmondta, hogy a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják. Csütörtöktől a felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) a plusz 5 százalékban maximálják – tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy a legsúlyosabban érintett szektorokban is lépéseket tesz a kormány. A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatás, személyszállítás területén:

a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik év végéig, munkavállalók nyugdíjjárulékot nem fizetnek június végéig.

Orbán Viktor
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor közölte, hogy a szerint adózó taxisoknak nem kell átalányadót fizetniük, június végéig elengedik ennek befizetését. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást szintén elengedik.

Az alaprendeleteket még ma közzétesszük és a részletszabályokat később ismerhetik meg

– tette hozzá.

Orbán Viktor kormányfőkkel is egyeztetett

A hivatalosan bejelentett időpontban (15.00-kor) több mint kétszázezren nézték a miniszterelnök Facebook-bejelentését, de nem lehetett hallani belőle semmit. Később megismételték a bejelentkezést, amikor már hallható volt a kormányfő.

Korábban Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke közölte, hogy a miniszterelnök többször megszakította a szerdai kormányülést, mert egyeztetést folytatott európai kollégáival, így a bolgár, a román kormányfővel, valamint az osztrák kancellárral is. Pénteken szintén a Facebook oldalán jelentette be a magyar miniszterelnök, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket.

Az MNB sem engedi csődbe menni a lakosságot

A jegybank felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelekkel szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot.

Magyarországon a diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttetek száma elérte az 58-at, közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 47 magyar állampolgár. Hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból. Európa közelít Kínához a fertőzöttek számát tekintve. Összesen már több mint 200 ezer beteg van világszerte.

Koronavírus: a szerdai eseményekről folyamatosan frissülő cikkünkből is tájékozódhat!

 

járvány koronavírus Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek