Közélet

Sikersportágunk olimpiai selejtezőjét is törölték

Újabb sportág olimpiai selejtezőjét halasztják el a koronavírus miatt. A VG.hu telefonon érte utol a 3x3 válogatott szövetségi kapitányát, Károlyi Andreát.

A FIBA Nemzetközi Kosárlabdaszövetség alapos mérlegelést követően a koronavírus rohamos terjedése miatt több eseményét is elhalasztja.

Az olimpiai kvalifikációs tornát, melyet március 18. és 22. között az az indiai Bengaluruban tartottak volna, törölték az eseménynaptárból.

A FIBA szorosan együttműködik a Nemzeti Olimpiai Bizottsággal, hogy a körülményeket figyelembe véve a legjobb megoldással álljanak elő. A kvalifikációs tornának le kell folynia mielőtt a 3x3-as olimpiai selejtezősorozatot megrendezik április 24. és 26. között Budapesten.

Telefonon értül utol Károlyi Andreát, a felnőtt női 3x3-as válogatott szövetségi kapitányát, aki azt mondta:

Meglepve vesszük tudomásul hogy nem Indiában lesz a selejtező, ám még semmiféle konkrét információt nem kaptunk. Nagyon bízunk benne, hogy a FIBA-nak sikerül valami megoldást találni, ugyanis a hat csapatos budapesti pótselejtező erre az indiai tornára lett ráépítve.

Hozzátette: tulajdonképpen azok után, hogy a női vízilabda selejtezőt is elhalasztották, végül is lehetett erre számítani ebben a koronavírusos időszakban.

Károlyi Andrea csapata a halasztás ellenére edzőtáborba vonul
Fotó: FIBA

A 3x3-as kosárlabdát egyre többen a jövő sportágának tekintik dinamizmusa és látványossága miatt. A magyar lányok két éve érték el a legnagyobb sikert a franciországi Nantes-ban rendezett világbajnokságon, ezüstérmet szereztek 2017-ben. Az elődöntőben egy utolsó másodperces dobással győzték le Ukrajnát, de a 2019-es spanyolok elleni negyeddöntős győztes triplára is jó szívvel emlékezhetünk.

A szövetségi kapitány kifejtette, hogy kíváncsian várják a fejleményeket, és a történtektől függetlenül a jövő heti edzőtábort megtartják, hiszen a magyar bajnokság ehhez mérten lett átvariálva, így mindenképpen szeretnék kihasználni ezt a felszabadult két hetet.

Meglepődtek a játékosok is, mindegyik kérdezgeti, hogy mi lesz, mi nem lesz, egyelőre sajnos nem tudok nekik mit válaszolni, ahogy biztosat tudunk, feléjük is jelezni fogjuk

– közölte a VG.HU-val Károlyi Andrea.

kosárlabda olimpiai selejtező olimpiai selejtezőtorna koronavírus 3x3 India
Kapcsolódó cikkek